REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi

  • Autor: Propertydesign.pl / UM Gliwice
  • 11 sie 2015 12:49
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
Nowe życie zabytkowej willi w Gliwicach, fot. Katowicka Specjalna Strefa Ekonomiczna
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi
9780 Architekci i 2H+Architekci dali nowe życie zabytkowej willi

Trwa modernizacja zabytkowej willi przy ul. Rybnickiej. Budynek z lat 20. XX wieku będzie nową siedzibą Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej – Podstrefy Gliwickiej. Autorem projektu jest biuro 9780 Architekci, zaś dodatkowy projekt wnętrz opracowało biuro 2H+Architekci.

REKLAMA

Od końca II wojny światowej, aż do początku XXI wieku budynek z lat 20. XX wieku, położony w Gliwicach przy ul. Rybnickiej 29 pełnił funkcję domu kultury. Dziś jest to siedziba Podstrefy Gliwickiej w Katowickiej Specjalnej Strefie Ekonomicznej i dzięki nowemu właścicielowi odzyskuje dawny blask.

Konkurs architektoniczny, zorganizowany przez KSSE wygrało biuro 9780 Architekci z Krakowa - Bartłomiej Homiński i Michał Jezierski. Natomiast dodatkowy projekt wnętrz na piętrach 3 i 4 (czyli pomieszczeń biura Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej Podstrefy Gliwickiej) opracowało biuro 2H+Architekci z Katowic - Anna i Łukasz Homan.

Wnętrze budynku zyska współczesny, funkcjonalny wygląd. Przestrzeń zostanie zaadaptowana na biura i sale konferencyjne, dlatego zaprojektowano m.in. instalacje teletechniczne, klimatyzację i mechaniczną wentylację. Pojawi się reprezentacyjna klatka schodowa z windą. Zaadaptowane zostanie również poddasze. Zewnętrzna część obiektu zachowa swój eklektyczny charakter.

Zakończenie prac w budynku willi zaplanowano na 2016 rok.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY