REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 29 gru 2017 10:17
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA
źródło: 3xa
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA
A gdyby tak... wpisać biurowiec i magazyn w mazurski krajobraz? Oto projekt 3XA

- Obiekty zostały zaprojektowane w prostym, nowoczesnym i eleganckim wydaniu, bez przesycenia zbędnym detalem architektonicznym. Budynek ma stanowić wizytówkę firmy Bialmed - mówią architekci z pracowni 3XA, która jest odpowiedzialna za projekt niezwykłej bryły o funkcji biurowo-magazynowej, która powstanie w sercu mazurskiego krajobrazu.

REKLAMA

Projektowany budynek hali magazynowej wraz z częścią socjalną i budynkiem biurowym to niecodzienny projekt, który udało się wpisać w zielony mazurski krajobraz.

 - Obiekty zostały zaprojektowane w prostym, nowoczesnym i eleganckim wydaniu, bez przesycenia zbędnym detalem architektonicznym. Budynek ma stanowić wizytówkę firmy Bialmed - mówią architekci z pracowni 3XA, która jest odpowiedzialna za projekt. 

Architekci postawili na zrównoważoną kolorystykę bryły z przewagą szarości oraz brązu.

- Ważnym założeniem projektowym było wprowadzenie akcentu drewna, które będzie ciepłym elementem w elewacji budynku, przełamie szarość elewacji i nawiąże do sąsiedztwa działki, czyli zielonego krajobrazu pobliskich drew i lasów - dodają twórcy projektu.

Kompozycja elewacji części biurowej podzielona została symetrycznym, powtarzalnym rytmem pionowych i poziomych żyletek, nadających eleganckiego i ponadczasowego charakteru głównej elewacji. Regularny rytm przełamano wyciętymi w bryle podcieniami oraz dwoma zielonymi patiami.

W celu odcięcia bryły budynku biurowego od hali magazynowej, zastosowano wycofaną elewację, tworząc wcięcia przeznaczone pod zieleń wysoką, niską oraz pnącza. Zagranie zielenią pomiędzy częścią biurową i halą ma przełamać długą elewację całego zespołu budynków, a wprowadzenie zieleni ma okiełznać logistyczny charakter obiektu.

Część biurowa

W strefie wejściowej zlokalizowano wygodny reprezentacyjny hol z recepcją i dwoma stanowiskami pracy. Do holu przylegają pokoje biurowe w schemacie open-space oraz sala konferencyjna. W centrum budynku zlokalizowano blok pomieszczeń technicznych i towarzyszących natomiast wszystkie pokoje biurowe zlokalizowano przy elewacji zewnętrznej w celu zapewnienia jak najlepszego doświetlenia.

Na piętro prowadzą reprezentacyjne schody, prowadzące do strefy foyer oraz sal konferencyjnych.

Część magazynowa

Magazyn został zaprojektowany, jako obiekt dwukondygnacyjny. W parterze znajduje się strefa odbioru i wydawania towaru, część socjalna pracowników, strefa ładowania wózków widłowych elektrycznych, strefa magazynowa oraz chłodnia.

------------------

Autorzy projektu architektonicznego:

Łukasz Reszka, Maciej Kowaluk, Jakub Świtoń, Monika Kowaluk,

Autorzy projektu wnętrz:

Łukasz Reszka, Maciej Kowaluk, Magdalena Plichta, Agata Kalisz

Architektura Krajobrazu:

A+F Angelika Kuśmierczyk

Konstrukcja obiektu:

Tomasz Banaszek

Powierzchnia całkowita obiektu: ok. 14, 6 tys. mkw.

Kubatura Obiektu:  ok. 137 tys. mkw.

Powierzchnia zabudowy: ok. 11,9 tys. mkw.

Lokalizacja Inwestycji: ul. Warszawska, Pisz

Planowany termin  realizacji: III kwartał 2018 r

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY