REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Agnieszka Szczepaniak o oryginalnym projekcie biurowca we Wrocławiu

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 12 sie 2015 11:43
Agnieszka Szczepaniak o oryginalnym projekcie biurowca we Wrocławiu
fot. Agnieszka Szczepaniak
Agnieszka Szczepaniak o oryginalnym projekcie biurowca we Wrocławiu
Agnieszka Szczepaniak o oryginalnym projekcie biurowca we Wrocławiu

Nietypowy budynek biurowy powstaje u zbiegu ulic Wyścigowej i Karkonoskiej we Wrocławiu. To projekt biura architektonicznego AP Szczepaniak. O oryginalnej bryle budynku oraz użytych materiałach i inspiracjach mówi architekt Agnieszka Szczepaniak.

REKLAMA

- Kształt budynku zbliżony jest do litery H. Pozwoliło to na rozrzeźbienie bryły widzianej z perspektywy ul. Wyścigowej oraz Karkonoskiej, a także wpłynęło na funkcjonalność obiektu. Taka forma optymalizuje warunki doświetlenia biur. Zapewnia też atrakcyjny widok z okien w większości pomieszczeń i ułatwia podział na niezależne moduły biurowe z centralnie usytuowaną strefą socjalno - sanitarną. Co więcej - nie zamyka możliwości podziału na układ korytarzowy - mówi Agnieszka Szczepaniak z AP Szczepaniak.

Od strony ul. Wyścigowej, architekci zaprojektowali część reprezentacyjną, wysoki hol wejściowy oraz lokal gastronomiczny. - Aby uzyskać dobry efekt wizualny, zdecydowaliśmy się na użycie jednolitego materiału na całej elewacji. Zaproponowaliśmy fasadę w systemie aluminiowym, dopełnionym elementami pionowych szkieł przypominających perydot. Perydot to rzadka, szlachetna odmiana oliwinu, występująca najczęściej w intensywnej, zielonej barwie. Wyraźny akcent kolorystyczny nadał bryle budynku dodatkowego wyrazu. Co ciekawe, nasz pomysł spodobał się inwestorowi do tego stopnia, że kolor szklanych tafli znalazł odzwierciedlenie w nazwie biurowca - wspomina Szczepaniak.

Parter budynku domknięty został dwoma poziomami garażu, zaś od trzech kondygnacji gdzie znajdować się będą powierzchnie biurowe, przybiera on kształt zbliżony do litery H. - Pomimo niewielkich rozmiarów działki, udało nam się wygospodarować aż 386 mkw. zieleni: 284 mkw. w terenie oraz 102 mkw. na tarasie. Ponad 100 mkw. powierzchni mieć będzie zieleń wysoka przy zewnętrznych parkingach. Obok budynku zaparkuje 37 samochodów, dalsze 98 miejsc postojowych będzie znajdować się w garażach. Powierzchnia biurowa budynku mieć będzie ponad 4 tys. mkw. - nadmienia architekt.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY