REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Architektura w zgodzie z naturą - Hotel Poziom 511

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 mar 2014 12:53
Architektura w zgodzie z naturą - Hotel Poziom 511
Hotel Poziom 511, fot. Grupa Plus Architekci
Architektura w zgodzie z naturą - Hotel Poziom 511
Architektura w zgodzie z naturą - Hotel Poziom 511
Architektura w zgodzie z naturą - Hotel Poziom 511

Hotel Poziom 511 jest przykładem architektury wtopionej w naturę. Nazwa hotelu pochodzi od rzędnej posadowienia – ulokowany został na wysokości 511 m nad poziomem morza, pośród wapiennych skał, wzgórz porośniętych lasami, w bezpośrednim sąsiedztwie ruin zamkowych na szklaku Orlich Gniazd.

REKLAMA

- W dorobku architekta, oprócz rangi budynku, liczy się lokalizacja. Zaprojektowanie kompleksu położonego na najwyższym wzniesieniu Jury Krakowsko-Częstochowskiej było olbrzymim i fascynującym wyzwaniem. Udało nam się stworzyć nowoczesny design, hołdujący prostym i minimalistycznym formom i funkcjonalności w bezpretensjonalnym stylu. Hotel został zamknięty w przestronnych wnętrzach osłoniętych szklaną fasadą i wtopiony w otaczającą naturę – mówi Tomasz Wuczyński z Grupy Plus Architekci, pracowni architektonicznej, która odpowiada za projekt hotelu Poziom 511.

Zespół budynków składa się z dwóch obiektów: przebudowywanego schroniska turystycznego mieszczącego 22 pokoje, bar, restaurację i pokój śniadań oraz z nowo dobudowanego skrzydła w którym ulokowano dodatkowe pokoje, basen, spa oraz sale konferencyjne. Pokoje znajdują się na dwóch piętrach, jednak przez dużą różnicę wysokości w obrębie działki, kompleks ma w sumie 6 kondygnacji. Generalnym wykonawcą była firma Awbud Design & Build

Największym wyzwaniem architektów było wpisanie bryły w urozmaiconą, skalistą topografię działki.

W celu minimalizacji wpływu na krajobraz, bryła została ułożona wzdłuż poziomic terenu działki, a jednocześnie częściowo zagłębiona w ziemi. Skała wapienna została wyeksponowana zarówno na elewacjach budynku, jak i w holu przy recepcji, restauracji oraz w zlokalizowanym w przyziemiu spa. Dach, kryty grafitowymi płytkami włóknocementowymi, współgra z otaczającą hotel zielenią. Wnętrze budynku otwiera się na okolicę dzięki takim zabiegom jak: zastosowanie pełnego przeszklenia holu głównego, długie nadwieszenie połaci dachowych nad wejściem oraz brak ściągów poprzecznych w konstrukcji dwuspadowego dachu. Szklana ściana hali basenowej doświetla pomieszczenie i otwiera budynek na panoramę okolicy.

Wnętrza

W kontraście do gotowej, bardziej tradycyjnej zewnętrznej bryły pensjonatu, Grupa Plus Architekci zaprojektowała niezwykle nowoczesne wnętrza. Obie części budynku łączy winda, do której dochodzi się przeszkloną galerią (pełniącą jednocześnie funkcje rampy dla osób niepełnosprawnych). W holu recepcji znajduje się szlifowana betonowa posadzka, współgrająca z białymi ścianami, natomiast podłogi korytarzy oraz pokoi w obu skrzydłach wyłożone są wykładziną o indywidualnie zaprojektowanych wzorach. W pokojach gościnnych zastosowano odważne kolory. Dominują tu szarości oraz mocna czerń, kontrastujące z takimi kolorami jak: czerwień, fiolet, pomarańcz, czy biel. Z mocnymi barwami skomponowano minimalistyczne w formie meble. Również łazienki zaprojektowane zostały w nowoczesnym stylu oraz kolorystyce korespondującej z wystrojem pokoi.

W hotelu oprócz basenu i kompleksu saun, znajduje się Day Spa Dr Ireny Eris.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY