REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast

  • Autor: propertydesign.pl
  • 13 maj 2014 09:34
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
fot. Centrum Handlowo-Rozrywkowe Sukcesja
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast
Ażurowa "koronka", oryginalność i kontrast

Centrum Handlowo-Rozrywkowe Sukcesja, które powstaje w Łodzi, to połączenie nowoczesnych trendów architektonicznych z elementami nawiązującymi do dawnych łódzkich fabryk. Obiekt jest bowiem budowany w miejscu ściśle związanym z przemysłowymi tradycjami miasta. Za projekt odpowiada pracownia Group-Arch.

REKLAMA

Szklane fasady Sukcesji będą kontrastować ze zrekonstruowaną ceglaną elewacją starej fabryki, a w nowoczesnych wnętrzach znajdą się oryginalne pofabryczne detale z przełomu XIX i XX wieku. Przed wejściem będzie też pierwsza historyczna mapa Łodzi, wykonana z granitu z inkrustacjami. Charakterystycznym elementem budynku stanie się ażurowa „koronka” nad galerią handlową.

Wnętrza Sukcesji to jasna i otwarta przestrzeń o czytelnej komunikacji. Architekci z wrocławskiej pracowni Group-Arch, która jest autorem projektu, duży nacisk położyli na zapewnienie dobrej widoczności między poszczególnymi kondygnacjami.

- Pasaż handlowy został zaprojektowany w formie pętli o układzie prostokątnym i łagodnie zaokrąglonych narożnikach - mówi Agnieszka Staszczyszyn, architekt-partner w Group-Arch. - Na narożnikach powstaną eliptyczne place, przy dwóch z nich znajdą się wejścia do budynku. Nad pasażem będą przeszklone świetliki dachowe - od strony południowej częściowo zmatowione lub wykonane z półprzeziernego szkła, aby ograniczyć bezpośredni dostęp światła słonecznego. Wnętrza galerii zostaną wykończone nowoczesnymi materiałami o stonowanej kolorystyce, na przykład posadzki granitowymi płytkami w odcieniach szarości, oraz drewnem. Na ścianach planujemy detale wykończeniowe ze stali nierdzewnej – dodaje Agnieszka Staszczyszyn.

Architekci dołożyli również starań, aby teren wokół Sukcesji został atrakcyjnie zagospodarowany, a kompleks otwarty na przestrzeń publiczną. To m.in. dużo zieleni, sezonowa strefa gastronomiczna z ogródkami w otoczeniu elementów małej architektury oraz 300-metrowy taras, z widokiem na panoramę miasta, w strefie rozrywkowo-rekreacyjnej. Planowany jest i parking dla rowerów niedaleko wejścia, i multimedialny kiosk z rozkładem jazdy komunikacji miejskiej.

Sukcesja powstaje w pobliżu ścisłego centrum miasta, Międzynarodowych Targów Łódzkich, kampusu Politechniki Łódzkiej oraz nowego osiedla mieszkaniowego. Na ponad 128 tys. mkw. powierzchni użytkowej i około 46 tys. mkw. powierzchni najmu znajdą się: galeria handlowa, strefa rozrywkowo-rekreacyjna (m.in. z 9-salowym multipleksem, kręgielnią i klubem fitness) oraz dwupoziomowy parking na ponad 1000 miejsc.

Będzie w pełni ekologicznym i energooszczędnym obiektem, pierwszym tego typu w regionie z międzynarodowym certyfikatem zrównoważonego rozwoju BREEAM. Galeria zostanie oddana do użytku w 2015 roku.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY