REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bałtyk zaprojektowali Holendrzy

  • Autor: baltykpoznan.pl
  • 14 maj 2014 11:44
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy
Bałtyk w Poznaniu, fot. baltykpoznan.pl
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy
Bałtyk zaprojektowali Holendrzy

Biurowiec Bałtyk przy Kaponierze, głównym węźle osi komunikacyjnych Poznania, zaprojektowany został przez jedną z najlepszych pracowni architektonicznych na świecie - MVRDV. Holendrzy, znani ze śmiałej i funkcjonalnej architektury, zaprojektowali budynek w taki sposób, że z początkowego kształtu zamkniętego granicami działki po kolei „odcinano” kolejne fragmenty. Tak powstała niebanalna bryła budynku.

REKLAMA

Poznański biurowiec Bałtyk stanie na miejscu kultowego kina Bałtyk,odwiedzanego całymi rodzinami w latach 1929-2002. Zaoferuje 25 tys. mkw. powierzchni biurowej, będzie miał 16 kondygnacji naziemnych i 3 podziemne. 

Projekt architektoniczny powstał w holenderskiej pracowni MVRDV założonej przez znanych architektów - Winy'ego Maasa, Jacoba van Rijsa i Nathalie de Vries. Zespołem projektowym, który pracował nad Bałtykiem kierował architekt Anton Wubben. - Na etapie początkowych studiów koncepcyjnych zdaliśmy sobie sprawę, że ograniczeń jest tyle, że należy zmienić perspektywę i zacząć je traktować jako argumenty „na tak”. Bryła budynku powstawała w ten sposób, że z początkowego kształtu zamkniętego granicami działki po kolei „odcinaliśmy” kolejne fragmenty. Taras południowy stanowi swoistą interpretację ograniczeń architektonicznych w tej części miasta, a olbrzymie wcięcie powstało, by zaakcentować wejście do budynku - opowiada o projekcie Anton Wubben z MVRDV.

Inwestorem biurowca są spółki Garvest Real Estate oraz Vox

- W parterze biurowca znajdzie się restauracja i w założeniu było, aby dwie pierwsze kondygnacje naziemne oraz dwie najwyższe kondygnacje biurowca były dostępne dla wszystkich, aby mieszkańcy Poznania mogli przechodzić wolno przez tę przestrzeń i z niej korzystać. Pojawią się tam usługi i handel - mówi Piotr Voelkel, jeden z inwestorów. Biurowiec, jak przyznaje inwestor, będzie wyższy niż pierwotnie zakładano, co pozwoliło oszczędzić część terenu i zagospodarować go jako plac miejski.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.