REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 29 wrz 2017 09:45
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Projekt szkoły, Artectonica wiz. Szymon Buzuk
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica
Bezpieczna, przyjazna i kameralna szkoła. Oto pomysł spod kreski Artectonica

Istotnym zadaniem szkoły XXI wieku jest zapewnienie poczucia bezpieczeństwa dla uczniów. Priorytetem projektu było stworzenie obiektu przyjaznego dla uczniów, będącego jednocześnie obiektem kameralnym, który nie zaburza skali otaczającej przestrzeni. Obiekt tworzy z zewnątrz „twierdzę”, natomiast wewnątrz otwiera się na południe na tereny rekreacyjno-sportowe - mówi architekt Ewelina Jakulska z pracowni Artectonica.

REKLAMA

Pas pomiędzy szkołą a północną granicą działki zajmują miejsca postojowe dla samochodów osobowych oraz wjazdy na teren działki. - Od strony wschodniej znajduje się wejście główne dla pieszych i dzieci korzystających z komunikacji szkolnej/publicznej. Wejście prowadzi wprost na plac wejściowy, który jest częściowo zadaszony - zauważa Ewelina Jakulska.

Szkoła posiada wewnętrzne, zielone atrium, całkowicie otwarte od strony południowej umożliwiające szybką komunikację z terenem sportowym oraz parkiem. - Teren pomiędzy budynkiem szkoły a południową granicą działki został podzielony na dwie części : tereny sportowe zaprojektowane kaskadowo w części południowo-zachodniej, tereny rekreacyjno- wypoczynkowe zlokalizowane w części południowo wschodniej - wspomina architekt.

Forma budynku to zwarta dwukondygnacyjna bryła. - Z zewnątrz budynek jest prostą elegancką formą wyciętą jedynie w miejscu wejścia głównego z częściowo zadaszonym, zielonym placem. Już od wejścia głównego do szkoły mamy kontakt wzrokowy z kolejną zieloną przestrzenią - wewnętrzne atrium. Zaprojektowane atrium pełni kilka funkcji. Uzyskana została w ten sposób dodatkowa ściana o ekspozycji południowej, dając miejsce na lokalizację sal dydaktycznych. Dodatkowo atrium daje nam szeroką panoramę widokową na tereny zielone i sportowe szkoły. Przejście natomiast podcieniem pomiędzy szkołą a terenami sportowymi wytwarza swojego rodzaju znak graniczny dla ludzi z zewnątrz sygnalizujący gdzie jest teren ściśle szkolny - opowiada o projekcie.

W bryle budynku nie widać jednoznacznego podziału na część sportową i edukacyjną. - Całość obiektu bowiem została „opakowana” w drewniane pionowe żaluzje. Różna głębokość żaluzji sprawia że na elewacji tworzy się wzór szachownicy. Żaluzje pełnią funkcje łamaczy światła na elewacji południowej zabezpieczając budynek przed przegrzaniem w ciepłe dni. Obiekt posiada swoja piątą elewację czyli dach. Na płaskim dachu zaprojektowane zostały daszki o różnej wielkości będące świetlikami lub obudowami urządzeń instalacyjnych - zauważa Jakulska.

Pracownia Artectonica wzięła udział w tym roku, w konkursie na projekt szkoły w Julianowie (gm. Piaseczno)

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY