REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 04 paź 2018 13:00
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
fot. BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci
Biuro i fitness w dawnym magazynie. Oto mistrzowska realizacja BDR Architekci

BDR Architekci mają na koncie kolejny wyjątkowy projekt. Tym razem przebudowali halę magazynową z lat 90. na przedmieściach Warszawy. Realizacja pokazała, że niedużym kosztem udało się tchnąć nowe życie niepozornej hali, w której znalazło się miejsce na biura i salę fitness.

REKLAMA

- Na pierwszym spotkaniu inwestor przedstawił nam pomysł adaptacji jednej hal magazynowych swojego kompleksu na biura oraz salę fitness. Doceniliśmy zrównoważone podejście inwestora, który zaproponował adaptację istniejącego budynku zamiast budowę nowego - opowiada Paweł Dadok z BDR Architekci.

Biuro z widokiem na zieleń

Na parterze architekci umieścili przestronne biura z widokiem na otaczającą zieleń, sale konferencyjne, pokój socjalny oraz toalety. Dzięki temu na piętrze uzyskali antresolę, którą przeznaczyli na salę rekreacyjną o dużej powierzchni bez dodatkowych podpór. Przestrzeń zajmowaną przez siłownię otoczyli kurtyną materiałową, przysłanianą w czasie bankietów i konferencji.

Zaplecze siłowni z niezależną komunikacją zlokalizowali na parterze przy bloku toalet. Oba poziomy połączyliśmy dwukondygnacyjnym holem z klatką schodową.

Projekt i realizacja

Niski budżet inwestycji zdecydował o zastosowaniu pragmatycznych i tanich rozwiązań materiałowych.

Architekci zdecydowali o wymianie płyt elewacyjnych z lat 90, na metaliczne płyty warstwowe. Warstwy dachu pozostały bez zmian z uwagi na istniejące ekonomiczne przekroje elementów konstrukcyjnych hali i koszt ich wymiany. Pokrycie zostało odmalowane farbą antykorozyjną w kolorze elewacji.

Parter z pomieszczeniami biurowymi otrzymał szklaną fasadę, wysuniętą przed lico płyt warstwowych. Okrągłe poliwęglanowe świetliki były tanim rozwiązaniem doświetlającym antresolę. Ich rozmieszczenie podporządkowali architekci układowi konstrukcyjnemu hali.  Strop i ściany hali odmalowali na ciemny kolor. Pozostawiliśmy nietynkowaną ścianę z bloczków betonowych. Sale konferencyjne dzielone ściankami mobilnymi doświetlili poprzez przeszklony korytarz. Budynek został wyposażony w nową wentylację, klimatyzację oraz osprzęt elektryczny.

Drugie życie

Realizacja pokazała, że niedużym kosztem udało się nadać nowe życie niepozornej hali magazynowej. Dziś w biurach pracuje kadra menadżerska, a sala fitness służy wszystkim zatrudnionym pracownikom.

- Cieszy nas, że wśród monotonnej przemysłowej zabudowy podmiejskiej powstał budynek charakterystyczny. Elewacja przypominająca opakowanie tabletek w swobodny sposób kojarzy się z działalnością koncernu - konkluduje Dadok.

inwestor: prywatny, projekt: 2017, realizacja: 2018, powierzchnia: 1 100 mkw., lokalizacja: Pieńków, Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.