REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 11 lip 2014 11:59
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Shoffice fot. Platform 5 architects
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba
Biuro w kształcie muszli wygląda jak ogrodowa rzeźba

To biuro jest funkcjonalną przestrzenią w formie falistej „rzeźby”, która w naturalny sposób wtapia się w ogród.

REKLAMA

Shoffice to pawilon ogrodowy zaaranżowany na niewielkie biuro. Mieści się on na tyłach domku szeregowego z lat 50. w dzielnicy St. John’s Wood w północno-zachodniej części Londynu. Zgodnie z założeniami klienta, celem projektu było stworzenie funkcjonalnej przestrzeni biurowej w formie falistej „rzeźby”, która w naturalny sposób miałaby wtapiać się w ogród. Realizacja tego zadania była możliwa dzięki współpracy biura architektonicznego Platform 5 Architects, inżynierów z firmy Morph Structures oraz projektantów z Millimetre.

Przeszklone biuro zajmuje wnętrze bryły z białego dębu amerykańskiego, która kształtem przypomina muszlę. We frontowej części struktury niewielki drewniany taras miękko opada na trawnik. Biały dąb amerykański posłużył także do wykończenia wnętrza biura, w którym znajduje się biurko do pracy oraz funkcjonalna wnęka z półkami do przechowywania dokumentów. Dopływ światła dziennego do miejsca pracy umożliwiają dwa okna dachowe.

Architekci z Platform 5 wpadli na pomysł stworzenia falistej bryły obserwując kształt trocin z drewna. Zewnętrzna część struktury przypominająca muszlę została wykonana ze sprężonych struktur drewnianych, dzięki którym bryła jest stosunkowo lekka.

Umożliwiło to także redukcję fundamentów oraz zmontowanie jej na miejscu z wyprodukowanych w warsztacie części. Do wykonania zewnętrznej powłoki bryły zastosowano cienkie płyty z drewna giętego po obróbce hydrotermicznej. Dzięki temu możliwe było zaakcentowanie spiralnej formy krawędzi budynku. Co ważne, projekt jest wydajny energetycznie i odznacza się dobrą izolacją cieplną.

W projekcie wykorzystano biały dąb amerykański ze względu na jego ciepłą barwę, gładką strukturę oraz dużą wytrzymałość. - Z uwagi na wyjątkowy kształt Shoffice, poszukiwaliśmy jednego materiału, z którego moglibyśmy wykonać dach, ściany oraz taras pawilonu. Płyty wykonane z białego dębu amerykańskiego idealnie sprawdziły się w tak różnych zastosowaniach. Celowo nie pokryliśmy środkiem zabezpieczającym drewnianej okładziny na zewnątrz pawilonu, aby w przyszłości drewno mogło w naturalny sposób zmienić barwę z jasnobrązowej w srebrno-szarą – powiedział Patrick Michell, Partner w Platform 5 Architects.

Deski z białego dębu amerykańskiego wykorzystane wewnątrz pawilonu poddano olejowaniu, dzięki czemu udało się wydobyć głęboki kolor drewna. Wraz z upływem czasu kontrast wizualny pomiędzy wnętrzem a elementami zewnętrznymi pawilonu będzie stawał się coraz bardziej wyraźny.

We wnętrzu biura umieszczono wąskie biurko wykonane ze sklejki w laminacie z białego dębu amerykańskiego, które zamontowano na wspornikach. Dzięki temu zabiegowi odnosi się wrażenie, że biurko wysuwa się ze ściany.

Wykończenie pawilonu wiązało się z koniecznością sprostania kilku wyzwaniom. Dostęp do wnętrza Shoffice możliwy był tylko przez niewielki otwór przewidziany na drzwi biura. Z kolei ogród miał niewielką powierzchnię, więc zdecydowano się wykonać poszczególne części biura w specjalistycznym warsztacie. Takie rozwiązanie pozwoliło zminimalizować ilość materiałów, które należałoby wnosić do ogrodu przez dom, a także sprawnie „wyrzeźbić” to przytulne biuro w ogrodzie.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY