REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 22 sty 2016 10:54
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy
Nowa siedziba centrali Kaufland Polska
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy
Biurowiec centrali Kaufland Polska gotowy

Budowa biurowca centrali Kaufland Polska we Wrocławiu trwała od połowy 2014 roku. Prace budowlane już się zakończyły, a pracownicy przeprowadzają się właśnie do nowej siedziby. Autorem projektu biurowca jest biuro architektoniczne Grupa RB.

REKLAMA

Nowa siedziba centrali Kaufland Polska znajduje się przy skrzyżowaniu al. Armii Krajowej z ul. Ziębicką na wrocławskich Krzykach. Dotąd dość zdewastowaną i nieuporządkowaną tkankę miejską kształtowała tu niska zabudowa i funkcja charakterystyczna raczej dla przedmieścia miasta niż jego centrum i reprezentacyjnej części, którą niewątpliwie jest otulina jednej z głównych arterii komunikacyjnych Wrocławia, czyli al. Armii Krajowej, tzw. obwodnicy śródmiejskiej.

Kształt i lokalizacja budynku na działce podporządkowane zostały przebiegowi ulic, kreując ich pierzeje i porządkując urbanistycznie ten obszar miasta. Lokalizacja budynku w zabudowie pierzejowej wymusiła przebudowę infrastruktury znajdującej się w pasie drogowym przyległych ulic. Zaowocowało to całkowitą modernizacją części terenów publicznych znajdujących się pomiędzy jezdniami, a powstałym budynkiem. Stworzono nowe ciągi piesze, rowerowe i tereny zielone.

Elewacja – zastosowane rozwiązania

Siedmiokondygnacyjny biurowiec to budynek o bardzo klarownym układzie, wynikającym z jego funkcji i ściśle jej podporządkowanym. Elewacja została utrzymana w uspokojonej formie, bez zbędnych zabiegów stylistycznych. Ma ona odzwierciedlać charakter inwestora i użytkownika obiektu - firmy o stabilnej i ugruntowanej pozycji w branży handlowej.

Od zewnątrz, czyli od strony al. Armii Krajowej i ul. Ziębickiej, elewacja zbudowana jest z naprzemiennie położonych pasów okiennych i międzykondygnacyjnych. Te drugie wykonano z kaset aluminiowych i poprzez wprowadzenie dodatkowych ich podziałów całość elewacji utrzymano w wyraźnym, horyzontalnym układzie. Na odbiór wizualny budynku wpływa też zastosowany detal – skontrastowanie wysuniętych, niczym niezakłóconych pasów międzyokiennych z cofniętymi, utrzymanymi w ciemniejszej barwie pasami okien. Zostały one dodatkowo urozmaicone odpowiednio dobranymi profilami okiennymi oraz systemem żaluzji zewnętrznych z charakterystycznym rytmem pionowych, zewnętrznych prowadnic.

– Ten z pozoru banalny, horyzontalny układ elewacji, jednoznacznie odbierany z dalszej perspektywy, dzięki zastosowanym detalom, łącznie z odpowiednim doborem kolorystyki, oglądany z bliższej odległości zyskuje głębię i wieloplanowość. Elewacja staje się wyrazista i nie sprawia wrażenia płaskiej – mówi Leszek Wdowiak, architekt, dyrektor działu projektowego w Grupie RB.

Od strony wewnętrznej projektanci wprowadzili dodatkowe elementy rozrzeźbiające bryłę budynku, które nadały elewacji w tym miejscu nieco mniej rygorystyczny, a tym samym jeszcze bardziej przyjazny klimat. Zaprojektowali w pełni przeszklone, częściowo wysunięte ze ścian głównych klatki schodowe.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY