REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 24 kwi 2015 12:48
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
fot. Projekt biurowca przy ul. Za Bramką w Poznaniu autorstwa Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects
Biurowiec przy ul. Za Bramką w Poznaniu według koncepcji Ultra Architects

Wznoszony od listopada 2014 r. biurowiec powstaje w ścisłym centrum Poznania, przy ul. Za Bramką, uzupełniając jeden z kwartałów śródmiejskiej zabudowy.

REKLAMA

Jak wspominają architekci odpowiedzialni za projekt, lokalizacja była głównym czynnikiem determinującym formę nadziemnej części obiektu. Od strony ulic otaczających kwartał jego elewacje tworzą spokojną, współczesną kompozycję wpisującą się w miejską pierzeję. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone są gzymsami, ściany zaś – artykułowane rytmicznie powtarzającymi się, pionowymi oknami. Przy dość wąskich uliczkach w tej części miasta, wysokie przeszklenia pozwalają wpuścić do środka jak najwięcej światła słonecznego.

Zupełnie inaczej bryła budynku zaprojektowana przez Ultra Architects wygląda od strony wnętrza kwartału. Każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, tworząc rekreacyjne tarasy wyłożone drewnem i uzupełnione zielenią. Dzięki całkowicie przeszklonym elewacjom, wizualna granica między wnętrzem i zewnętrzem budynku ulega zatarciu, pozwalając na wzajemne przenikanie się tych stref. Dodatkowa przestrzeń publiczna powstanie od strony ulicy Za Bramką, między nowo zaprojektowanym biurowcem a budynkiem Poznańskiego Centrum Świadczeń. Będzie to niewielki plac z ławkami i zielenią zaaranżowaną podobnie jak na tarasach nowego obiektu.

Oprócz tarasów powierzchnią biologicznie czynną będzie także porośnięty trawą dach. Budynek został zaprojektowany w sposób umożliwiający naturalną wentylację – każde okno wyposażone jest w otwierany element pozwalający na naturalne przewietrzanie wnętrz.

Biurowiec będzie miał siedem kondygnacji i 14 tys. mkw. powierzchni. Trzy kondygnacje podziemne oraz część parteru zajmie parking na 299 miejsc postojowych. Będzie to w dużej mierze parking ogólnodostępny z miejscami dla samochodów osobowych, motocykli i rowerów.

Zakończenie inwestycji planowane jest na maj 2016 r.

Architekci: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski

Współpraca: Kamila Dembińska, Przemysław Fedorczuk, Łukasz Piszczałka, Bożena Wróbel, Szymon Knast, Anna Lipiec.

Status: w trakcie budowy

Powierzchnia: 14 tys. mkw.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY