REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 11 lip 2016 11:59
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
fot. KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes
Centrum Dialogu Przełomy w Szczecinie - niezwykła architektura od KWK Promes

Nie tak dawno Centrum Dialogu Przełomy okrzyknięto najpiękniejszą przestrzenią publiczną w Europie. Zobacz, jak architekci z KWK Promes wpisali budynek w wyjątkową przestrzeń Szczecina, w Plac Solidarności.

REKLAMA

Szczecin to jedno z najbardziej dotkniętych przez historię miejsc w Polsce. Przed wojną przestrzeń obecnego Placu Solidarności stanowiła salon miasta – stał tam kwartał reprezentacyjnych kamienic, graniczący od północy z gmachem Konzerthausu. W trakcie alianckich nalotów ten fragment śródmieścia przestał istnieć. Powstała wyrwa w tkance miejskiej, tym dotkliwsza, że przecięła ją nowa arteria komunikacyjna. Ten niby-plac w grudniu 1970 roku stał się areną strajku robotników, brutalnie stłumionego, w wyniku czego zginęło 16 protestujących. Odtąd miejsce to stało się symbolem walki o wolność.

Plac Solidarności przez lata pozostawał placem z nazwy. Miał rozmyte granice, niedomknięte pierzeje, uciążliwe sąsiedztwo ruchliwej arterii i brak zdefiniowanej funkcji, oprócz jednej dominującej – upamiętnienia wydarzeń grudnia 1970 roku, którym poświęcono ustawiony w 2005 roku pomnik. Miejsce to w ostatnich latach poddano interwencjom architektonicznym. W 2014 roku w miejscu dawnego Konzerthausu powstała nowa siedziba filharmonii, projektu Estudio Barozzi Veiga. Obiekt z miejsca stał się nową symbolem miasta, zdobył nagrodę główną konkursu im. Miesa van der Rohe w 2015 roku.

Kolejną inicjatywą zmieniającą myślenie o tej przestrzeni była budowa Muzeum Centrum Dialogu „Przełomy” poświęconego historii Szczecina. Projektując CDP, architekci przyjęli pokorną postawę wobec historii miejsca, jak i sąsiedztwa nowej ikony miasta. Stąd pomysł na wpisanie muzeum pod ziemię, by wykreować architekturę tła.

Urbanistyczna hybryda

Budynek godzi dwie sprzeczne tradycje: kwartału i placu. Tak powstała urbanistyczna hybryda – domyka przestrzeń jak kwartał, zachowując jednocześnie walory otwartej przestrzeni. Wypłaszczenia placu kreują przedpola przed filharmonią i kościołem. Kwartał zaznacza się w przeciwnych narożach jako wypiętrzenia posadzki placu. Jedno z nich mieści muzeum, drugie stanowi pagórek domykający wnętrze urbanistyczne i chroniący je przed zgiełkiem ulicy. Nie ma wyraźnej granicy między architekturą a urbanistyką.

Przestrzeń publiczna sprzyja społecznym interakcjom

Wcześniej plac służył tylko upamiętnianiu historii. W wyniku przebudowy ta część miasta stała się atrakcyjna także dla pozostałych mieszkańców. Otwarta formuła placu zachęca do inwencji. Topografia pozwala na odkrywanie nowych perspektyw i widoków, sprzyja spacerom czy wylegiwaniu się na słońcu. Pochyła posadzka służy do różnych zabaw, jazdy na deskorolce, a zimą – na sankach. Jednocześnie plac zachował swój wymiar symboliczny – nadal jest to miejsce wydarzeń rocznicowych – jednak nie jest już to aspekt dominujący. Dziś jest to przestrzeń zgodnie użytkowana przez różne grupy wiekowe i społeczne.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY