Centrum Katowic zmieni się. Coraz bliżej Nova Silesia szkicu APA Wojciechowski



PropertyDesign.pl - 30-04-2019 09:40


Vastint Poland rozpoczyna rozbiórkę hotelu Silesia przy ul. Ks. Piotra Skargi
w Katowicach. Prace budowlane zostały powierzone firmie rozbiórkowej z Grupy TREE. Ich zakończenie zaplanowano we wrześniu 2019 r. W miejscu dawnego hotelu powstanie Nova Silesia - zespół budynków biurowo-hotelowych o powierzchni 35 tys. mkw.

- Zależy nam, aby prace rozbiórkowe przebiegły sprawnie i bez zbędnych uciążliwości dla mieszkańców Katowic. Jesteśmy przekonani, że Grupa TREE, której przekazaliśmy już plac budowy, doskonale sobie poradzi z wykonaniem zlecenia. Po uporządkowaniu terenu, rozpoczniemy przygotowania do realizacji nowej zabudowy: dwóch nowoczesnych 13-sto piętrowych biurowców oraz hotelu na 144 pokoi - mówi Rafał Kociatkiewicz, Project Manager, Vastint Poland.

- Zasadnicze prace wyburzeniowe potrwają pięć miesięcy. Należy pamiętać, że budynek usytuowany jest w samym centrum miasta, co będzie wymagało od nas dodatkowych działań w celu zminimalizowania uciążliwości związanych z pracami rozbiórkowymi i wywozem sporych ilości gruzu. Ponadto, hotel został wybudowany na początku lat 70-tych ubiegłego wieku przy zastosowaniu materiałów, które obecnie uznawane są częściowo za szkodliwe. Jesteśmy zmuszeni wdrożyć specjalne środki ochrony i procedury pracy w trakcie usuwania tych materiałów. Będziemy także chcieli odzyskać jak najwięcej surowców, które zostaną poddane recyklingowi. Zaczniemy od demontażu neonu hotelu Silesia, który zgodnie z wolą Vastint Poland zostanie przekazany miastu i w dalszej kolejności wykorzystany w przestrzeni publicznej miasta - mówi Anna Lewicka, Kierownik budowy, TREE Capital Sp. z o.o.

W miejscu wyburzonego hotelu Silesia powstanie zespół nowoczesnych budynków o funkcji hotelowo-biurowej. Planowany projekt – hotel o powierzchni około 5 tys. mkw. oraz dwa budynki biurowe o powierzchni 30 tys. mkw. – wzbogacą ofertę ścisłego centrum Katowic. Inwestycja 
Nova Silesia ruszy prawdopodobnie jeszcze w 2019 roku. Projekt powstał w pracowni 
APA Wojciechowski.