REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 14 sty 2016 10:28
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze
Jan Kubec, RAr-2 Laboratorium Architektury
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze
Centrum Nauki Kopernik - kopernikański przewrót w architekturze

Centrum Nauki Kopernik w Warszawie to przykład nowego rodzaju inwestycji w polskiej architekturze na początku XXI wieku. Projekt architektoniczny CNK powstał w pracowni RAr-2 Laboratorium Architektury Jan Kubec z Rudy Śląskiej. O szczegółach projektu opowie sam Jan Kubec podczas 4 Design Days.

REKLAMA

Projekt architektoniczny Centrum Nauki Kopernik powstał w pracowni RAr-2 Laboratorium Architektury Jan Kubec z Rudy Śląskiej. W ramach 4 Design Days i cyklu "short stories", autor koncepcji architektonicznej, opowie o szczegółach tego projektu.

- Centrum Nauki Kopernik to obecnie jedna z największych instytucji tego typu w Europie, a jego powstanie to także iście kopernikański przewrót w podejściu do nowoczesnych placówek kulturalno-edukacyjnych w Polsce - mówi główny architekt projektu Jan Kubec.

W marcu 2004 roku Prezydent m.st. Warszawy Lech Kaczyński, Minister Nauki i Informatyzacji Michał Kleiber i Minister Edukacji Narodowej i Sportu Krystyna Łybacka podpisali porozumienie w sprawie współtworzenia i współfinansowania centrum nauki.

Projekt CNK został wyłoniony w 2005 roku w wyniku międzynarodowego konkursu architektonicznego. Podobnie jak w innych projektach autorstwa pracowni RAr-2 Laboratorium Architektury Jan Kubec, najważniejszym składnikiem budynku jest natura lub jej substytut.

Projekt przedstawia prosty i czytelny dwukondygnacyjny budynek, który został poddany precyzyjnej erozji funkcjonalno-estetycznej. Główna, ortogonalna bryła na planie litery "L" mieści przestrzeń wystawienniczą, audytorium, kawiarnię oraz sale seminaryjne. Wszystkie funkcje są spajane przez agorę przeznaczoną na wystawy czasowe - czytamy w opisie projektu.

Bryła jest perforowana nieregularnymi otworami tworzącymi atria-kratery, które dzięki trawie, wodzie i drzewom wprowadzają do wnętrza fragmenty otaczającego krajobrazu i które mają wydatnie pomóc w kontrolowaniu temperatury i jakości powietrza w budynku. Konsekwentnie na dachu budynku zaprojektowano dostępny dla zwiedzających ogród o topografii terenów nadwiślańskich. Według architektów, jest on po prostu wyniesionym na poziom drugiej kondygnacji fragmentem wiślanego nabrzeża, które zostało zajęte przez obiekt.

Budynek otwiera się na przepływającą wzdłuż działki Wisłę. Tutaj, przy nadrzecznej promenadzie, znajduje się uformowany w terenie amfiteatr oraz najbardziej charakterystyczny element krajobrazowej architektury budynku - sztuczna skała, w której zamknięto kulę planetarium. 

CNK ma 12 m wysokości, dwie kondygnacje naziemne oraz jedną podziemną (warsztat i magazyn, podziemny parking). Powierzchnia użytkowa budynku to 15 tys. mkw. - obejmuje sale ekspozycyjne, planetarium, laboratoria, kawiarnie, restauracje, sale konferencyjne, pomieszczenia biurowe, magazyny, warsztat. 50 proc. powierzchni całego obszaru Centrum Nauki Kopernik stanowi powierzchnia ekologicznie czynna. Zostało to osiągnięte m.in. poprzez zielony, ekologicznie czynny dach, minimalizowanie przeszkleń, tworzenie biotopów - samooczyszczających się małych zbiorników wodnych, mogących być wodopojami dla ptaków.

Generalnym wykonawcą CNK była firma Warbud. Centrum zostało otwarte w listopadzie 2010 r.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY