REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Chilloutowa przemiana warszawskiego biurowca

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 lip 2017 10:07
Chilloutowa przemiana warszawskiego biurowca
Atrium Centrum

Już wkrótce hol główny, recepcja oraz przestrzeń wspólna w warszawskim biurowcu Atrium Centrum zostanie przebudowana. Zaprojektowane w oparciu o najnowsze koncepcje architektoniczne wnętrza będą bardziej funkcjonalne zarówno dla pracowników, jak i gości odwiedzających budynek. Prace rozpoczęły się w czerwcu i zakończą się na jesieni.

REKLAMA

Autorem koncepcji architektonicznej jest warszawska pracownia JMW Architekci - autorzy modernizacji m.in. strefy wejściowej, recepcji, holi i części wspólnych w warszawskim biurowcu Stratos Office Center przy ul. Ks. Skorupki oraz siedziby biur Westwing Home & Living w Spectrum Tower przy ul. Twardej w Warszawie.

- Budynek Atrium Centrum istnieje w przestrzeni miejskiej już ponad 10 lat i mimo, iż wciąż zapewnia powierzchnię biurową najwyższej klasy, zdecydowaliśmy się na modernizację, by podnieść jego standard a wnętrzom nadać nowoczesnego charakteru – mówi Aleksandra Zawrotna, Junior Asset Manager z Peakside Polonia Management reprezentującej właściciela biurowca.

Podczas przebudowy szczególny nacisk zostanie położony na materiały gwarantujące wysoką jakość, eleganckie wzornictwo i wytrzymałość. Użyte zostaną m.in. płyty ze spieków kwarcowych Laminam oraz drewniane okładziny dębowe, natomiast nowoczesne oświetlenie LED pozwoli na oszczędności w eksploatacji energii elektrycznej. Na antresoli usytuowanej za główną recepcją zaplanowano ogólnodostępną strefę tzw. ”chill out zone” jako miejsce nieformalnych spotkań i odpoczynku.

- Koncepcja remodellingu Atrium Centrum to nowe spojrzenie na przestrzeń biurową jako nie tylko komfortowe miejsce pracy, ale i relaksu. Dlatego poza częścią reprezentacyjną - recepcją i lobby, zaprojektowaliśmy strefę chill-out – komentuje Jakub Wiśniewski architekt prowadzący i wspólnik z pracowni JMW Architekci. - Ustawione tu zostaną funkcjonalne meble umożliwiające swobodną aranżację przestrzeni - adekwatną do potrzeb użytkowników, a donice z zielenią zapewnią przyjazny klimat i oddech od „biurowej gorączki”. Poniżej antresoli powstanie strefa z dodatkowymi siedziskami dla gości budynku Atrium Centrum co pozwoli nieużytkowanym dotąd przestrzeniom w holu wejściowym nadać nowe, przydatne funkcje – dodaje architekt Jakub Wiśniewski.

Oszczędna gama kolorystyczna bieli, beżu i szarości, a także zastosowanie ograniczonej ilości materiałów zapewni spójną kolorystykę we wnętrzach, a poszczególne elementy będą się wzajemnie uzupełniać tworząc jednolitą, elegancką i nowoczesną całość.

- W naszym budynku pracują przedstawiciele wielu znanych korporacji, działają tu także luksusowe salony m.in. polskiej projektantki Violi Piekut czy salon eleganckich sukien wieczorowych Pronovias – mówi Aleksandra Zawrotna, Peakside. - Chcemy zarówno naszym najemcom, jak i ich klientom zapewnić komfortowe warunki pracy w funkcjonalnie zaprojektowanych wnętrzach. 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY