REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 18 sty 2019 11:48
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu, fot. Maciej Lulko
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu
Concordia na Wyspie Słodowej we Wrocławiu. Trwa realizacja niezwykłego projektu

Trwa realizacja projektu Concordii na Wyspie Słodowej. Inwestycję prowadzi spółka Pro Design właściciel Concordii Design - centrum designu w Poznaniu. Prace przygotowawcze do rozpoczęcia budowy ruszyły pod koniec sierpnia ubiegłego roku. Koncepcję architektoniczną budynku Concordii obejmującą rewitalizację zabytkowej kamienicy przy Wyspie Słodowej 7 i jej rozbudowę o nową część przygotowało holenderskie biuro MVRDV. Projekt jest realizowany we współpracy z wrocławskim Q2Studio i z udziałem generalnego wykonawcy firmy Demiurg.

REKLAMA

Obecnie zakończone zostały już prace rozbiórkowe, prace archeologiczne i izolacja istniejących fundamentów. Z uwagi na zły stan techniczny konieczna była rozbiórka wewnętrznych ścian oraz stropów. W celu ocalenia najcenniejszych elementów tj. zdobionych elewacji, zespół doświadczonych konstruktorów opracował specjalistyczną strukturę zabezpieczającą.

Jednocześnie trwają prace modernizacyjne zabytkowej kamienicy związane z oczyszczaniem i renowacją elewacji, a także wykonywaniem odlewów brakujących elementów detali architektonicznych. To szczególnie ważne zadanie wykonuje zespół sztukatorów, mających doświadczenie w zabytkowych obiektach pałacowych. Wewnątrz natomiast skuto tynki, by odkryć i zabezpieczyć oryginalną cegłę, ukazującą tradycyjne rzemiosło. Planowane jest jej częściowe przemurowanie i ekspozycja, by podkreślić historię budynku. Wszystkie działania prowadzone są zgodnie z opracowanym programem prac konserwatorskich i w ścisłej współpracy z Biurem Miejskiego Konserwatora Zabytków.

Z kolei w nowej części inwestycji rozpoczęte zostało wylewanie ław fundamentowych. Miejsce, położone bezpośrednio przy korycie rzeki, charakteryzuje się niezwykle trudnymi warunkami gruntowymi i wymaga szczególnych rozwiązań konstrukcyjnych. Po wielu analizach dokonano wyboru technologii jet grounding, która polega na wzmacnianiu gruntu rodzimego zaczynem cementowym. Obecnie trwa umiejscawianie w gruncie ponad 170 kolumn typu jet. Jednocześnie wykonywany jest ruszt żelbetowy, zbudowany z ponad 100 ton zbrojenia i 700 m3 betonu, na którym posadowiony będzie budynek.

Po konsultacjach z Architektem Miejskim zmodyfikowany został, w stosunku do poprzedniej koncepcji, projekt dachu kamienicy. Będzie on zupełnie otwarty. Jest to istotna zmiana, dzięki której całe ostatnie piętro stanowił będzie zewnętrzny taras tworząc otwarty na Wyspę zielony ogród dostępny dla odwiedzających to miejsce. Szczegółowe wizualizacje inwestycji projektu będą gotowe pod koniec marca 2019. Prace postępują zgodnie z harmonogramem budowlanym.

Projekt architektoniczny

Projekt przygotowany przez MVRDV obejmuje renowację istniejącej kamienicy, zachowując fasadę obiektu wraz z charakterystycznymi zdobieniami i gzymsami, która płynnie przechodzi w nową, współczesną i minimalistyczną część budynku. Zróżnicowanie starego i nowego budynku zostanie w podkreślone poprzez strukturę materiałów wykończeniowych. Zachowane i odrestaurowane zostaną także drzwi frontowe istniejącej kamienicy. W części zachodniej, od strony Wyspy, fasada otwiera się na otoczenie poprzez przeszkloną i otwartą na wysokość 3 kondygnacji przestrzeń. W tej części na parterze zlokalizowany będzie Food Hall - część restauracyjna z różnorodnymi konceptami gastronomicznymi. Od strony wschodniej, w części istniejącej kamienicy, znajdować się będzie natomiast przestrzeń bardziej kameralna, kawiarniana. To umowne przenikanie się tego, co wewnątrz i na zewnątrz sprawia, że „życie budynku” zostanie zintegrowana z „życiem parku”. Na trzech kondygnacjach obiektu będą znajdować się co-workingowe powierzchnie biurowe, a całe najwyższe piętro stanowić będzie obszerny taras na świeżym powietrzu z widokiem na Wyspę.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.