REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Corten i czarna cegła nadały mocny wyraz projektowi Easst.com

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 paź 2015 09:41
Corten i czarna cegła nadały mocny wyraz projektowi Easst.com
Nowy obiekt biurowy przy ul. Wilczak w Poznaniu, fot. Easst.com
Corten i czarna cegła nadały mocny wyraz projektowi Easst.com
Corten i czarna cegła nadały mocny wyraz projektowi Easst.com
Corten i czarna cegła nadały mocny wyraz projektowi Easst.com

Nowy obiekt biurowy powstaje przy ul. Wilczak w Poznaniu. W nawiązaniu do historycznie przemysłowego charakteru okolic, architekci z pracowni Easst.com, postawili w projekcie na fasadę z cortenu.

REKLAMA

Projekt zakłada nadbudowę istniejącego obiektu biurowego wybudowanego na przełomie lat 60. i 70. na terenie ówcześnie przeznaczonym dla funkcji przemysłowych. Przed budynkiem biurowym znajduje się wysoka hala montażowa z działającą suwnicą. Obecnie okolice ulicy Wilczak zostały znacząco zabudowane, wokół powstało wiele budynków mieszkaniowych. Cała dzielnica przeobraża się i stanie wkrótce niezależną częścią mieszkalną Poznania.

Zastana bryła biurowca będzie powiększona o 4 kondygnacje przeznaczone pod biura do wynajęcia. Dodatkowo powstaną nowe klatki schodowe z wygodnymi biegami schodów oraz windami. Klatki schodowe zostaną doświetlone pionowymi pasami przeszkleń. Bryła trzech kondygnacji zostanie wysunięta poza lico parteru. Powstanie dzięki temu większa powierzchnia pięter. Elewacja została urozmaicona kompozycją okien, górne piętro będzie posiadało duże przeszklenie z tarasem z możliwością zagospodarowania dachu. Praktycznie ze wszystkich pięter będzie rozciągał się wspaniały widok na panoramę Poznania.

W nawiązaniu do historycznie przemysłowego charakteru okolic nowa skóra budynku będzie wykonana z Cortenu. Ten brutalistyczny materiał idealnie pasuje do podkreślenia pierwotnego przeznaczenia działki (początkowo był wykorzystywany do obudowy wagonów w Stanach Zjednoczonych). W połączeniu z czarną cegłą hali stworzy mocny i wyraźny akcent materiałowy. Wejście do budynku będzie przeszklone i wyposażone w recepcję dla wszystkich pięter.

Rzut poszczególnych pięter pozwala na dowolne kształtowanie powierzchni zarówno pod przestrzenie otwarte jak i mniejsze jednostki biurowe. Na każdym piętrze zlokalizowano pomieszczenia socjalne wraz z aneksami kuchennymi.

Budynek będzie posiadał nowoczesne technologie związane z alternatywnymi sposobami pozyskiwania energii.

Za projekt odpowiada pracownia Easst.com (architekci: Marcin Sucharski, Łukasz Sterzyński i Magdalena Majewska).



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY