REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Czy da się zjeść budynek? Wrocław udowadnia, że tak

  • Autor: Goethe-Institut
  • 14 kwi 2016 14:54
fot. Fotolia

We Wrocławiu powstało kilkadziesiąt ciast o kształtach istniejących, niezrealizowanych lub zniszczonych podczas wojny budynków autorstwa architekta Hansa Poelziga.

REKLAMA

Gastronomiczne metafory typu „mieć apetyt na miasto” niemiecko-polski duet kuratorki Susanne Prinz i artystki Olgi Lewickiej potraktował w sposób dosłowny. Instalacja „Digesting History” skomponowana została z wyrobów cukierniczych o kształtach budynków autorstwa architekta Hansa Poelziga. Tworzywem bazowym unikatowych form są m.in. piernik, marcepan, czekolada i cukier. Miniatury sporządzono w różnych skalach i będą miały szerokość od 5 cm do 1,7 m - czytamy na stronie Goethe-Institut, organizatora wystawy.

Projekt zrealizowano we współpracy z wrocławskim kolektywem Food Think Tank i Dessau Institute of Architecture. Instalację można podziwiać w Goethe-Institut Pop Up Pavillon od 13 do 17 kwietnia 2016. Zaś w ostatni dzień wystawy, 17 kwietnia, od godz. 11.00 wielbiciele architektury i słodkości beą mogli skonsumować budynki-ciasta.

Hans Poelzig jest projektantem m.in. Pawilonu Czterech Kopuł. W latach 1903-1916 kierował tutejszą Akademią Sztuk Pięknych, która dzięki nowoczesnemu ukierunkowaniu koncepcyjnemu weszła do historii jako „Bauhaus przed Bauhausem”.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY