REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Demiurg odmieni kaplicę na Cmentarzu Łostowice

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 23 lis 2015 10:05
Demiurg odmieni kaplicę na Cmentarzu Łostowice
Projekt rozbudowy kaplicy na Cmentarzu Łostowice w Gdańsku, fot. Demiurg
Demiurg odmieni kaplicę na Cmentarzu Łostowice
Demiurg odmieni kaplicę na Cmentarzu Łostowice
Demiurg odmieni kaplicę na Cmentarzu Łostowice

Pracownia Demiurg wspólnie z Front Architects wykonała projekt Rozbudowy Kaplicy Cmentarnej na Cmentarzu Łostowice w Gdańsku.

REKLAMA

Istniejący obiekt, którego przebudowa i rozbudowa jest przedmiotem inwestycji, to wolnostojący budynek kaplicy cmentarna na Cmentarzu Łostowieckim w Gdańsku.  Dwukondygnacyjny, częściowo podpiwniczony obiekt  o konstrukcji murowej i żelbetowej wybudowano w latach 70-tych. Budynek wzniesiony na planie prostokąta, otoczony z dwóch stron placem. Stoi on na ważnej osi kompozycyjnej układu urbanistycznego całej nekropolii.

Budynek o wyraźnych założeniach klasycznych, strukturą nawiązujący do antycznej świątyni. W ramach inwestycji planuje się rozbudowę budynku o północne skrzydło zamykające centralny plac. Nowe skrzydło będzie kontynuacją kompozycji budynku istniejącego z zachowaniem poziomów, wysokości, rytmu kolumnady. Na poziomie parteru planuje się wykonanie łącznika pomiędzy istniejącą i projektowaną częścią budynku. Projekt zakłada również gruntowny remont i przebudowę wnętrza istniejącego budynku.

Założenia funkcjonalne

Na poziomie parteru zachowana zostanie sala na ok. 50 miejsc siedzących, w której odbywają się ceremonie pogrzebowe wraz z pomieszczeniem i zapleczem sanitarnym dla prowadzących ceremonię. Program rozbudowy zakłada stworzenie dodatkowej (bliźniaczej funkcją) sali ok. 75 miejsc siedzących w nowym skrzydle budynku.

W przyziemiu istniejącej części budynku zlokalizowana zostanie kameralna sala pożegnać, a także pomieszczenie dla ochrony wraz z zapleczem sanitarnym, pomieszczenie techniczne i gospodarcze, dodatkowe pomieszczenie dla organisty, mistrz ceremonii i firm zewnętrznych z przylegającą do niego toaletą, a także zaplecze socjalne dla pracowników kaplicy, w skład którego wchodzą: jadalnia, szatnia z umywalnią, ustępem i natryskami męska oraz szatnia z umywalnią, ustępem i natryskiem damska. Pomieszczenia socjalne dostosowane zostały do pracy w systemie zmianowym. W rozbudowanej część przyziemia zaprojektowano chłodnię wraz z nową windą towarową, magazyn oraz ogólnodostępne toalety, w tym toaletą dla osób niepełnosprawnych.

Parametry techniczne:

Stan istniejący

Powierzchnia zabudowy 353,30m mkw.

Powierzchnia całkowita 517,64 mkw.

Stan projektowany

Powierzchnia zabudowy 615,26 mkw.

Powierzchnia całkowita 1222,74 mkw.

Kubatura 5700,87 m3

Całość projektu realizowaliśmy wspólnie Demiurg i Front Architects.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY