REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Dwuznak dodaje szlifu inwestycji DomExpo

  • Autor: Property Design
  • 27 sty 2014 16:42
Dwuznak dodaje szlifu inwestycji DomExpo
Dwuznak dodaje szlifu inwestycji DomExpo
Dwuznak dodaje szlifu inwestycji DomExpo

W Opolu powstaje obiekt DomExpo zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Rafała Kolasińskiego - Dwuznak. W koncepcji architekta chodziło o zachowanie obecnej formy i kształtu budynku wraz z wyeksponowaniem unikatowego wnętrza. Inwestorem jest spółka celowa Kępska SA.

REKLAMA

- W przypadku tej inwestycji działamy na budynkach istniejących - starych halach poprzemysłowych. Zależy nam na zachowaniu charakteru obiektów, ich odrestaurowanie i dodaniu nowego szlifu poprzez takie materiały jak szkło, beton, stal – mówi Rafał Kolasiński. – Specjalnie na potrzeby tego projektu produkowana była cegła o większych wymiarach, zbliżona charakterem do używanej 100-200 lat temu. Nowy projekt miał podkreślić poprzemysłowy, industrialny charakter budynku, eksponując imponującą bryłę trzech hal. Połączenie blisko stuletniej, stalowej konstrukcji kratownicowej oraz słupów i stropów żelbetowych tworzy wnętrze niespotykane we współczesnej architekturze. Elementy te pozwalają współistnieć architekturze poprzemysłowej oraz współczesnej. Dają niepowtarzalną możliwość kreowania nowej przestrzeni i stworzenia ciekawego charakteru wewnątrz budynku - dodaje.

W projekcie zastosowano materiały, które wiążą architekturę istniejącego budynku z architekturą współczesną. Główna elewacja oraz narożnik od ul. Kępskiej zaprojektowano z cegły specjalnie produkowanej dla tego obiektu, ale utrzymanej w formie postarzonej, podkreślając jej charakter i szczerość. Grafitowe elementy stalowe na elewacji "spinają" budynek, nawiązują do wnętrza, pozwalając jednocześnie na umieszczenie oświetlenia na elewacjach lub innych elementów dekoracyjnych wykonanych ze stali.

Aby nadać wrażenie lekkości budynku i otworzyć go na wielofunkcyjny plac przed głównym wejściem, na parterze zlokalizowano pas przeszkleń okalający narożnik. Specjalne materiały elewacyjne, które rdzewieją wraz z czasem bezpośrednio na budynku, zastosowane zostały tylko na nowobudowanych elementach obiektu. Plac wystawowy, zaprojektowany przed wejściem głównym, pozwala na organizowanie ekspozycji, pokazów, eventów.

Od ul. Kępskiej przewidziano również zatokę autobusową i niezależne wejścia do sal wielofunkcyjnych, zlokalizowanych na ostatniej kondygnacji budynku. Aby zwiększyć atrakcyjność przestrzeni w sali wielofunkcyjnej oraz podkreślić i wyeksponować jej konstrukcję, zapadła decyzja o podniesieniu całej konstrukcji dachu o blisko 2 m w górę. Był to zabieg bardzo trudny pod kątem technologicznym, ale efekt został uzyskany. Przed wejściem, nad klatkami schodowymi zaprojektowano dwa wysokie pylony świetlne, które będą znakiem świetlnym widocznym w okolicy.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY