REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Energooszczędność w żywych odcieniach

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 11 paź 2018 10:27
Energooszczędność w żywych odcieniach
Nowa siedziba Niemieckiego Instytutu Jakości i Oznaczeń RAL w Bonn fot. Schueco
Energooszczędność w żywych odcieniach
Energooszczędność w żywych odcieniach
Energooszczędność w żywych odcieniach

Nowa siedziba Niemieckiego Instytutu Jakości i Oznaczeń RAL w Bonn to wzorcowy przykład obiektu spełniającego wszystkie wyznaczniki zrównoważonej architektury, a jednocześnie odpowiadającego specyficznym wymaganiom inwestora w zakresie designu i ergonomii.

REKLAMA

Po wielu latach Niemiecki Instytut RAL powrócił do miasta swojego powstania, dlatego jednym z założeń projektowych było stworzenie swoistego rodzaju wizytówki odzwierciedlającej wartości, które mu towarzyszą, jak: funkcjonalność, wysokie standardy, tradycja i najnowsze technologie. Wysokiej klasy budynek miał je komunikować swoim wyglądem, który wyróżnia się spośród innych, eksponując swoją przynależność do rodziny RAL.

Funkcjonalny design budynku Nowy obiekt już samym swoim kształtem odróżnia się od reszty budynków na terenie parku technologicznego „Am Mühlenbach”. Większość z nich została zbudowana na tradycyjnym rzucie prostokąta, podczas gdy siedziba RAL od strony zachodniej uzyskała delikatnie wygięty kształt. Tylko w północnej części, usytuowanej od strony ruchliwej ulicy, jest on prostokątny. W tej części umieszczono najbardziej niezbędne elementy infrastruktury logistycznej. Na pierwszym piętrze znajduje się laboratorium koloru, zaś na wyższej kondygnacji stworzono atrium z otaczającymi je jasnymi i przestronnymi przestrzeniami biurowymi. Pozbawiona okien część magazynowa jest wykorzystywana głównie jako przestrzeń reklamowa, z białym podświetlanym logo RAL. W ulokowanej od zachodu strukturze o wygiętym kształcie, na poziomie piwnicy, znajduje się archiwum. W części naziemnej umieszczono salę konferencyjną z widokiem na sąsiednie, naturalne tereny, a wyższe piętro zarezerwowano na użytek biurowy. W wewnętrznym projekcie budynku przewidziano tylko jedną klatkę schodową. Wejście centralne do budynku znajduje się w miejscu łączenia jego obydwu struktur. Kontrast pomiędzy dwoma częściami funkcjonalnymi znajduje swoją kontynuację również w projekcie fasady.

Na poziomie parteru elewacja została wykończona lokalnym naturalnym kamieniem, który na wyższym piętrze ustępuje miejsca sięgającym od podłogi do sufitu przeszkleniom. Elementem rozpoznawczym budowli stały się jednak przede wszystkim specjalne łamacze światła oparte na systemie Schüco ALB. Szklane lamele o wysokości całej kondygnacji obracają się wokół własnej osi, a mechaniczny napęd pozwala im reagować na zmieniającą się pozycję słońca. Dzięki temu do pomieszczeń przez całą dobę przenika subtelne, rozproszone światło dzienne. Każda z lamel została pokryta półprzezroczystym, perforowanym nadrukiem odpowiadającym poszczególnym odcieniom z palety RAL, liczącej aż 80 kolorów. Wielkoformatowe elementy mają od 3 do 3,5 m wysokości i 50 cm szerokości, a ich waga wynosi od 100 do 120 kg. Obracają się one pod kątem 90º, który pozwala na optymalne dopasowanie do kierunku padania światła. Silniki zostały wbudowane w aluminiowe profile nośne, dzięki czemu są zupełnie niewidoczne. Za płynne i bezgłośne działanie 428 lamel odpowiada liniowy napęd o sile 3000 N na każdy element. Ciekawym rozwiązaniem ochrony przeciwsłonecznej jest fasada Schüco FW 50+.SI z elektrochromatycznym szkłem Saint-Gobain, którą zastosowano na poziomie biur nie zacienionych lamelami. Przepływ światła przez aktywnie przyciemniane oszklenie może wynosić od 1 do 60 proc. W zależności od aktualnego nasłonecznienia i potrzeb można dostosowywać zarówno zacienienie, jak i zyski ciepła we wnętrzach. Wszystkie przegrody zewnętrzne w budynku cechują się doskonałą termoizolacyjnością, dzięki czemu wyeliminowano problem nagrzewania się pomieszczeń. Automatyka budynku w połączeniu z czujnikami nasłonecznienia i instalacjami takimi, jak pompa ciepła, wentylacja grawitacyjna z rekuperacją czy ogniwa fotowoltaiczne pozwoliła stworzyć zrównoważony budynek o rocznym zapotrzebowaniu na energię pierwotną na poziomie zaledwie 52 kWh/mkw.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.