REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Fasada w stylu high-tech. Oto laboratorium Grupy Otto Fuchs

  • Autor: Propertydesing.pl
  • 10 lis 2016 13:51
Fasada w stylu high-tech. Oto laboratorium Grupy Otto Fuchs
Budynek laboratorium Otto Fuchs KG ma modułową strukturę, którą można rozbudować wertykalnie lub horyzontalnie fot. Schüco
Fasada w stylu high-tech. Oto laboratorium Grupy Otto Fuchs
Fasada w stylu high-tech. Oto laboratorium Grupy Otto Fuchs
Fasada w stylu high-tech. Oto laboratorium Grupy Otto Fuchs

Wysoką funkcjonalność budynku laboratorium firmy Otto Fuchs KG w Meinerzhagen sygnalizują zaawansowane technologie fasadowe. Koncepcja przestrzenna budynku została opracowana w ścisłej kooperacji firmy Otto Fuchs z biurem architektonicznym Otten Architekten.

REKLAMA

Przedsiębiorstwo Otto Fuchs KG stosuje najnowocześniejsze technologie materiałowe bazujące na wykorzystaniu stopów metali. Jej działalność dzieli się na technologie lotnicze, kosmiczne, samochodowe i transportowe, budowlane, a także przemysłowe. Z myślą o dalszym rozwoju tych obszarów powstała jedna Grupa Otto Fuchs, produkująca tuż obok legendarnej „Fuchs felge”, luksusowe części i komponenty do samolotów, samochodów, maszyn, a także profile i kompletne systemy do produkcji okien, drzwi oraz powłok budynków. Poszczególne zastosowania wywołały wewnątrz grupy potrzebę rozwijania technologii metalurgicznych oraz technologii uszlachetniania powierzchni. Dzięki nowemu budynkowi laboratorium w Meinerzhagen wewnętrzne badania, rozwój i testowanie materiałów odbywają się w obiekcie, który odpowiada rosnącym wymaganiom inwestora pod względem układu przestrzennego, elastyczności i możliwości rozbudowy.

Forma odpowiada funkcji

Koncepcja przestrzenna budynku została opracowana w ścisłej kooperacji firmy Otto Fuchs z biurem architektonicznym Otten Architekten. Punktem wyjścia do jej przygotowania był zamierzony sposób użytkowania obiektu, jak również wymogi logistyczne konieczne do zachowania procedur laboratoryjnych. Z tego powodu architektura budynku była projektowana „z wewnątrz na zewnątrz”, w oparciu o wymogi funkcjonalne. Strefy testowania różnych materiałów, laboratoria, pracownie, magazyny, obszary dostaw i pokoje szkoleniowe zostały zintegrowane w ramach „rastrowych” konstrukcji o wymiarach 5,1 m x 9/9/8 m z pomieszczeniami o wysokościach nawet do 3,75 m i 4,25 m. Biura i pokoje laboratoryjne mogą być lokowane w dowolnym miejscu w ramach struktury tworzącej rodzaj siatki. Dużą zaletą takiej konstrukcji jest fakt, że można ją w dalszym czasie rozbudować horyzontalnie lub o dwa dodatkowe piętra wzwyż.

Fasada wysokiej technologii

Pod względem formy budynek laboratorium przyjął kształt prostego sześcianu o konstrukcji szkieletowej. Imponujący wygląd architektoniczny nadaje mu fasada. W fasadę wkomponowano termoizolowane okna aluminiowe oraz drzwi z serii Schüco, zlicowane z elewacją moduły fotowoltaiczne, a także ukryte żaluzje przeciwsłoneczne. Jasne strefy okalające okna i szarości aluminiowych elementów kontrastują z ciemnymi ogniwami fotowoltaicznymi, dzięki czemu elewacja posiada żywy charakter. Kombinacja dwóch systemów fasadowych, modułów fotowoltaicznych i osłon przeciwsłonecznych sprawiła, że projekt był dużym wyzwaniem dla wykonawców.

 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY