REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 maj 2015 13:19
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia im. Mieczysława Karłowicza w Szczecinie, fot. Bis Lisowski, SARP Krakow
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015
Filharmonia w Szczecinie zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015

Filharmonia w Szczecinie projektu Barozzi/Veiga (Alberto Veiga i Fabrizio Barozzi) we współpracy ze Studio A4, została zdobywcą nagrody im. Miesa van der Rohe 2015.

REKLAMA

Filharmonia w Szczecinie zdobywcą Nagrody Unii Europejskiej w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohe 2015 – ogłosiła dziś Komisja Europejska oraz Fundació Mies van der Rohe.

Zwycięski projekt został wybrany spośród 420 prac z 36 krajów europejskich.  O nagrodę walczyło pięciu finalistów: Muzeum Sztuki w Ravensburgu projektu Lederer Ragnarsdóttir Oei, Duńskie Muzeum Morskie w Helsingør projektu BIG – Bjarke Ingels Group, Wytwórnia Win Antinori w Bargino – San Casciano Val di Pesa, Florencja, projektu Archea Associati, Filharmonia w Szczecinie projektu Barozzi/Veiga oraz Centrum Studenckie Saw Swee Hock przy London School of Economics w Londynie projektu O’Donnell + Tuomey.

Natomiast katalońskie studio architektoniczne ARQUITECTURA-G zdobyło nagrodę dla nowych nazwisk w architekturze (Emerging Architect Prize) za projekt domu jednorodzinnego Luz House, zbudowanego w wyniku przekształcenia istniejącej wcześniej konstrukcji w hiszpańskiej miejscowości Cilleros.

Ceremonia wręczenia nagrody odbyła się 8 maja br., w Pawilonie Miesa van der Rohe w Barcelonie.

Cino Zuchi, przewodniczący jury, wyróżnił wspomniane dwa projekty  z następujących powodów:

W budynku Filharmonii w Szczecinie, zaprojektowanym przez Barozzi/Veiga (Alberto Veiga i Fabrizio Barozzi) we współpracy ze Studio A4, mieści się główna sala koncertowa dla 1000 słuchaczy, sala kameralna dla 200 słuchaczy, wielofunkcyjna przestrzeń wystawowo-konferencyjna, a także rozległe foyer. Konstrukcja budynku sprawia wrażenie dużej lekkości: podświetlona od wewnątrz szklana fasada stanowi grę różnymi perspektywami. Zewnętrzna surowość i prosta kompozycja wewnętrznych ciągów komunikacyjnych kontrastują z ekspresją głównego holu i złotym wnętrzem sali koncertowej.

Muzeum Sztuki w Ravensburgu, zaprojektowane przez Lederer Ragnarsdóttir Oei (Arno Lederer, Jórunn Ragnarsdóttir, Marc Oei i Katja Pütter), to zmodernizowany budynek znajdujący się w zabytkowej części miasta. Jego ceglana elewacja praktycznie pozbawiona jest okien, co zapewnia optymalne zabezpieczenie muzealnych eksponatów. Ceglany mur z odzysku posłużył jako połączenie pomiędzy starymi budynkami a nową budowlą. Wykorzystywanie materiałów budowlanych poddanych recyklingowi jest charakterystyczne dla podejścia opartego na ochronie środowiska. Sklepienie dachu to konstrukcja samonośna. Jest to jedno z pierwszych muzeów zbudowanych w standardzie budynku pasywnego. 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY