REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 gru 2015 10:07
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie
Centrum handlowe Letmo, Brno, fot. Sto
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie
Futurystyczna, biała bryła centrum handlowego w Brnie

W Brnie, drugim co do wielkości mieście Czech, jeden z opuszczonych budynków biurowych został przekształcony w nowoczesne centrum handlowe Letmo. Jego jasna fasada z futurystycznymi oknami sprawiła, że stanowi teraz atrakcję miasta, zlokalizowaną w strategicznym miejscu – naprzeciw dworca kolejowego.

REKLAMA

Projekt przebudowy starego, niewykorzystanego budynku biurowego powstał w czeskim biurze architektonicznym IKA Brno. Pomysł przekształcenia go w centrum handlowe okazał się strzałem w dziesiątkę. Obiekt znajduje się w bardzo widocznym miejscu, naprzeciw dworca kolejowego, będącego jednocześnie ważnym węzłem komunikacji miejskiej, pełnym przystanków i krzyżujących się linii autobusowych i tramwajowych. Okoliczna zabudowa zdominowana jest przez starszą architekturę, dlatego Letmo wyraźnie odznacza się na jej tle.

Powodem, dla którego centrum handlowe Letmo przyciąga uwagę przechodniów jest niecodzienna fasada. Jej oryginalny kształt uzyskano dzięki zastosowaniu systemu elewacji podwieszanej i wentylowanej StoVentec R. Za sprawą tego rozwiązania powstała bardzo gładka powierzchnia, bez widocznych spoin, z charakterystycznymi, eliptycznymi otworami okiennymi.

Nieskazitelna biel elewacji to efekt zastosowania farby StoColor Lotusan, której mikrostruktura uniemożliwia osadzanie się cząsteczek brudu na powierzchni elewacji. W efekcie spływająca po niej woda deszczowa spłukuje nagromadzony brud, a elewacja pozostaje sucha i czysta.

Przebudowie uległa nie tylko fasada budynku, ale też kilka innych elementów, dzięki czemu obiekt stał się bardziej funkcjonalny. Architekci zdecydowali się wysunąć budynek w stronę ulicy. Zniknęło wejście z baldachimem, a ruchome schody przesunięto do wewnętrznego atrium, dzięki czemu powstał przestronny parter pełen przeszkleń i światła.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY