REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Galeria Amber według projektu Bose International już otwarta

  • Autor: propertydesign.pl
  • 25 mar 2014 11:16
Galeria Amber według projektu Bose International już otwarta
Galeria Amber, fot. Echo Investment

Galeria Amber w Kaliszu zrealizowana przez spółkę Echo Investment została uroczyście otwarta. Projekt koncepcji architektonicznej obiektu powstał w pracowni Bose International Planning and Architecture. Autorem projektu koncepcji jest Marek Tryzybowicz wraz z zespołem Damianem Wołkiewiczem i Martą Keller. Zakres prac wykonanych przez biuro to projekt koncepcyjny galerii handlowej oraz zagospodarowanie terenu wokół projektowanego budynku.

REKLAMA

Galeria Amber jest obiektem zlokalizowanym w centrum Kalisza, w bezpośrednim sąsiedztwie Dworca PKP i PKS oraz przystanków komunikacji publicznej. Lokalizacja ta stanowi istotny punkt w mieście, dlatego celem pracowni było stworzenie projektu o jak najwyższej jakości, który wpisuje się w charakter otoczenia, a jednocześnie wyróżnia się nowoczesną architekturą. Istotne również było stworzenie nowej przestrzeni miejskiej łączącej obszar ulicy Górnośląskiej z dworcami PKS i PKP.

Galeria Amber została zaprojektowana jako obiekt wielofunkcyjny, będący ośrodkiem handlu, usług, rozrywki oraz miejscem spędzania wolnego czasu przez mieszkańców Kalisza i okolic. Inwestor przedstawił podstawowy program inwestycji, który w trakcie prac projektowych został przekształcony w optymalny schemat funkcjonalno-przestrzenny, tworzący nową, interesującą przestrzeń publiczną. Galeria została zaprojektowana jako wielopoziomowy obiekt handlowo-usługowo-rozrywkowy z jedną kondygnacją parkingu podziemnego i dwiema kondygnacjami parkingu naziemnego. Część naziemna obiektu składa się z dwóch pełnych kondygnacji handlowych i częściowej kondygnacji drugiego piętra zawierającego kino oraz część rekreacyjną.

Bryła obiektu została skomponowana z dwóch części, z których każda ma odmienny charakter przestrzenny i materiałowy. Bryła dominanty kompozycyjno-przestrzennej została uformowana jako rodzaj współczesnego architektonicznego klejnotu, wkomponowanego w najbardziej wyeksponowany narożnik obiektu. Jest to element zamykający perspektywę ulicy Górnośląskiej, wydzielony wizualnie od głównej bryły obiektu. Przyziemie budynku zostało zaprojektowane jako całkowicie przeszklone, wypełnione witrynami sklepów, kawiarni i restauracji. Druga bryła budynku to forma wieloelementowa, składająca się z rozczłonkowanej tektonicznie fasady oraz dodatkowych brył na dachu obiektu: kin, parking wielopoziomowy i świetliki. Uzupełnieniem kompozycji elewacji są witryny, okna oraz elementy graficzne.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY