REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

www.kanlux.pl
×

Szukaj w serwisie

Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 15 lis 2016 14:02
Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak
Siedziba Enea Operator fot. mat. prasowe PTB Nickel
Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak
Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak
Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak
Gigant energetyczny zmodernizował siedzibę. To projekt Litoborski+Marciniak

Pod koniec października br. firma PTB Nickel zakończyła w Poznaniu rozbudowę biurowca Enei Operator. Dotychczasowa siedziba jednego z największych dystrybutorów energii elektrycznej w Polsce została powiększona o dodatkowe skrzydło o powierzchni blisko 3,3 tys. mkw. Jego sporą część przeznaczono na nowoczesną Centralną Dyspozycję Mocy. Nowy czterokondygnacyjny budynek, nawiązujący do istniejącej już zabudowy, zaprojektowało poznańskie biuro architektoniczne Litoborski+Marciniak.

REKLAMA

W niespełna 11 miesięcy firma PTB Nickel rozbudowała istniejący przy ul. Strzeszyńskiej biurowiec spółki Enea Operator. W otwartym pod koniec października br. nowym skrzydle budynku, na czterech kondygnacjach o łącznej powierzchni ponad 3,3 tys. mkw., powstały nowoczesne biura i sale konferencyjne, podziemny garaż oraz niezbędna infrastruktura techniczna. Co najważniejsze, w dobudowanej części biurowca zlokalizowano także Centralną Dyspozycję Mocy, pozwalająca zarządzać trzema napięciami mocy dla całego regionu podlegającego operatorowi. Będzie to nowoczesne centrum zarządzania siecią w całej północno-zachodniej Polsce. Zmodernizowana siedziba Enei Operator jest w pełni dostosowana do potrzeb osób niepełnosprawnych. Wartość inwestycji wyniosła ok. 15 mln zł netto.

W dobudowanej części biurowca Enei Operator powstało łącznie 146 pomieszczeń. Obiekt  wyposażono w nowoczesny system klimatyzacji i wentylacji, a odzysk ciepła z pomieszczeń technicznych został połączony z węzłem cieplnym. Na placu budowy przez dokładnie 336 dni pracowało łącznie aż 300 osób. Do wykonania nowego skrzydła zużyto 45 tys. cegieł oraz ok. 1,5 tys. m3 betonu. 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY