REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 18 mar 2015 16:29
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Projekt schroniska w słowackich Tatrach, fot. Architecti.cz
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście
Górskie schronisko jakiego jeszcze nie widzieliście

Czeska pracownia Architecti.cz z Pragi wygrała międzynarodowy konkurs na koncepcję nowej Kezmarskiej chaty - górskiego schroniska w słowackich Tatrach. Oryginalna koncepcja pokonała w konkursie 95 projektów zgłoszonych z ośmiu państw.

REKLAMA

Nowoczesny projekt schroniska zaproponowany przez pracownię z czeskiej Pragi ma być punktem wyjścia nie tylko dla alpinistów, ale również dla zwykłych turystów. W budynku znajdzie się zakwaterowanie dla 40 osób. Zaplanowano również restaurację, która w okresie letnim powiększona zostanie o taras. Będzie można z niego podziwiać piękną, górską okolicę.

Schronisko ma powstać w miejscu pierwotnej górskiej chaty zbudowanej w 1922 r. Niestety obiekt został doszczętnie zniszczony podczas pożaru w 1974 r.

Jury konkursu doceniło oryginalny projekt  i innowacyjne podejście do tematu zaproponowane przez czeską pracownię przyznając jej pierwszą nagrodę w konkursie.

Wyzwaniem dla architektów z Pragi była sama lokalizacja przyszłego schroniska. Obiekt miał być położony w strefie zmiennych i trudnych warunków atmosferycznych. Spotykane są tam gwałtowne, ulewne deszcze, duże opady śniegu i ekstremalne temperatury.

Kolejnym wyzwaniem było zaprojektowanie obiektu, który jako pierwszy na Słowacji miał spełniać restrykcyjne normy ekologiczne z uwzględnieniem samowystarczalności energetycznej.

Architekci zaproponowali trzypiętrowy budynek, kompaktowy o aerodynamicznym kształcie. Bryła obiektu została zoptymalizowana w celu uzyskania jak najniższego współczynnika utraty ciepła, dodatkowo w projekcie zminimalizowano oddziaływanie warunków atmosferycznych takich jak duże opady deszczu, śniegu i silnie porywisty wiatr.

Optymalna powierzchnia ścian zewnętrznych w połączeniu z aerodynamicznym kształtem ogranicza powstawanie zasp wokół schroniska. Elewacja od strony południowej jest wykorzystywana do wychwytywania promieniowania słonecznego i czerpania z niego korzyści w postaci pozyskiwania energii cieplnej i elektrycznej. 70 do 80 proc. potrzebnej energii pozyskiwane jest ze słońca, reszta uzupełniania jest z przetwarzania biomasy.

Sam obiekt współgra z górskim krajobrazem, jego ściany naśladują otaczającą przestrzeń.

W skład zwycięskiego zespołu Architecti.cz weszli architekci: Filip Havliš, David Zámečník, Ondřej Novosad i Karel Havliš.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY