REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 28 mar 2018 09:24
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
fot. Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask
Grupa 5 Architekci: Przywrócić pensjonatowi Gurewicza dawny blask

Pensjonat Abrama Gurewicza (1906-1921) jest wyjątkowym przykładem architektury drewnianej w stylu Świdermajer. Celem prowadzonych prac jest adaptacja i rozbudowa obiektu na potrzeby wysokiej klasy centrum medycznego - opowiada Michał Leszczyński z pracowni Grupa 5 Architekci i podkreśla, że przede wszystkim chodzi o przywrócenie obiektowi jego dawnego blasku.

REKLAMA

- Ze względu na potwierdzony ekspertyzą konstrukcyjną katastrofalny stan techniczny budynku planowane prace są niezbędne dla pielęgnacji wyjątkowego dziedzictwa Otwocka. Ich zakres ma na celu możliwość adaptacji i przystosowania do współczesnych wymagań przy zachowaniu aktualnych standardów i norm (pożarowych, statycznych, higieniczno-sanitarnych). Zakłada się przeprowadzenie remontu wraz z wymianą elementów nienadających się do użycia w trakcie dalszych prac - zauważa architekt.

Za najważniejsze wartości podlegające ochronie zostały uznane autentyzm formy, materiału oraz funkcji którą pełnił dawniej obiekt. Architekt podkreśla, że na szczególną dbałość zasługują również ażurowe elementy dekoracyjne świadczące o przynależności dawnego pensjonatu Gurewicza do stylu Świdermajer oraz oryginalne elementy wnętrza takie jak: wybrane elementy stolarki wewnętrznej, piece kaflowe oraz elementy balustrad i okuć wewnętrznych.

Jednym z kluczowych dla wartości artystycznej elementów jest położenie budynku dawnego pensjonatu wśród leśnego ogrodu i jego powiązania z otoczeniem za pomocą otwartych altan, przeszkleń oraz tarasów.

Kompleks uzupełniają dwa pawilony: techniczny i rekreacyjny położone na terenie działki w dużej bliskości obiektu. Ich bryły nie przekraczają gabarytów poszczególnych skrzydeł. Pawilony mają uzupełniać funkcję, którą planuje się realizować w istniejącym obiekcie z zachowaniem bryły pensjonatu.

- Budowa pawilonu rekreacyjnego nawiązuje do addycyjnego charakteru założenia. Jego gabaryty zachowujące proporcje kolejnych skrzydeł sugerują, że jest on kolejnym krokiem w życiu i rozwoju największego Świdermajera. Pawilon dzięki swojej lekkiej konstrukcji stanowi integralną część parku. Jedynie wewnętrzny trzon nowo projektowanego obiektu, zawierający pomieszczenia obsługujące, stanowi zwartą bryłę, która nie wykracza poza linię zabudowy najbardziej wysuniętej na południe części istniejącego budynku. Pozostała część pawilonu, wysunięta poza istniejącą linię zabudowy, to transparentna bryła niezakłócająca parkowego krajobrazu - opowiada architekt.

Elementem charakterystycznym struktury zabytkowego pensjonatu są werandy zlokalizowane na zakończeniach poszczególnych skrzydeł. Charakteryzują się lekką bryłą i bogatym detalem. Są to elementy, które otwierają budynek na otaczający park i ułatwiają przebywającym tutaj osobom kontakt z naturą. Weranda łącząca projektowany pawilon z otoczeniem jest kontynuacją tego założenia.

- Projektowane rozwiązania materiałowe harmonizują z formą i detalem historycznego budynku pensjonatu. Pawilon rekreacyjny zaprojektowano w taki sposób, by otaczające drzewa stanowiły poniekąd część integralną budynku. Poprzez zastosowanie lekkiej konstrukcji z drewna klejonego oraz dużych przeszkleń, budynek otwiera się na otaczający park, zacierając granice między wnętrzem pawilonu, a otoczeniem. Daje to odczucie bezpośredniego kontaktu z naturą oraz nie stanowi bariery w odbiorze leśnego krajobrazu działki - opowiada Leszczyński.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.