REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Grupa 5 Architekci zaprojektowała elegancki biurowiec w Śródmieściu

  • Autor: Grupa 5 Architekci
  • 03 paź 2014 10:46
Grupa 5 Architekci zaprojektowała elegancki biurowiec w Śródmieściu
Projekt biurowca przy ul. Kopernika w Warszawie, fot. Grupa 5 Architekci
Grupa 5 Architekci zaprojektowała elegancki biurowiec w Śródmieściu
Grupa 5 Architekci zaprojektowała elegancki biurowiec w Śródmieściu

Zaprojektowany przez Grupa 5 Architekci budynek jest częścią zwartej pierzei ulicy Kopernika i Ordynackiej w Śródmieściu Warszawy. Założeniem projektowanego budynku jest dopełnienie istniejącego układu architektoniczno-urbanistycznego. Bryła budynku architekturą nawiązuje do ogólnych założeń planistycznych przyjętych w ciągu tych ulic. Założenie przywraca układ przedwojenny.

REKLAMA

W 1939r. w tym miejscu stał budynek narożny tworząc zwarty narożnik u zbiegu ulic. Projekt przygotowała Grupa 5 Architekci dla spółki Kopernika 21 sp. z o.o. Biurowiec ma już prawomocne pozwolenie na budowę.

Bryłę budynku ukształtowano w zdecydowanym podziale na dwie części: dwukondygnacyjny kamienny cokół nawiązujący formą, wysokością i podziałami architektonicznymi do sąsiednich budynków oraz czterokondygnacyjną część w formie wieży ustawionej na wspomnianym dwukondygnacyjnym cokole, z lekko wycofaną przeszkloną ostatnią kondygnacją - opisują architekci.

Jak podano w opisie projektu architektonicznego, kształt budynku, jego wysokość i gabaryty wynikają także z warunków przesłaniania dla istniejących obiektów. Piąta kondygnacja w bryle nawiązuje do wysokości istniejącej zabudowy ulicy Ordynackiej. Wysokość budynku w najwyższym miejscu nawiązuje do wysokości budynku przy ul. Kopernika 25. Powierzchnia użytkowa budynku wynosi 610 mkw.

Architekci tłumaczą, że zaprojektowany budynek wpisuje się w zastane otoczenie, dowiązując się (i wykorzystując rozwiązania materiałowo-architektoniczne) do istniejących budynków w pierzei ulic Kopernika i Ordynackiej, będących częścią śródmiejskiej zabudowy.

Projekt uzyskał wszystkie niezbędne pozwolenia konserwatorskie oraz budowlane. Realizacja w bezpośrednim styku z istniejącą kamienicą przy ul. Kopernika 23, jak i szczegółowe rozwiązania projektowe zostały uzgodnione z zarządcą budynku przy ul. Kopernika 23, czyli Zarządem Gospodarowania Nieruchomościami (ZGN) w Warszawie.

- Elewacja ma wyraźne podziały pionowe oraz wycofane w stosunku do nich podziały poziome nawiązujące wysokością do gzymsów poszczególnych kondygnacji budynków sąsiednich - mówi Michał Leszczyński, architekt prowadzący projekt z Grupa 5 Architekci. Na elewacjach zastosowano harmonijne zestawienie materiałów: szkło, jasny piaskowiec oraz ciemno-szare granit, ślusarka i żaluzje. Dodatkowo wprowadzono rozróżnienie w fakturze kamienia zestawiając płyty gładkie z ryflowanymi - dodaje.

Projektowany budynek ma jednokondygnacyjny podcień wzdłuż południowej elewacji, który akcentuje wejście do usługi w parterze oraz pas żaluzji pionowych tworzących harmonijne połączenie między projektowaną a istniejącą zabudową.

- Ostatnia kondygnacja jest przeszklona i lekko wycofana w stosunku do głównej elewacji tak, aby projektowany budynek nie dominował swą skalą nad sąsiednimi budynkami - opisuje Michał Leszczyński.

Na parterze, pierwszym piętrze i w części kondygnacji podziemnej budynku zlokalizowana została przestrzeń usługowa z wejściem od frontu, od strony ul. Ordynackiej.

Główne wejście do części biurowej prowadzi od strony zachodniej, strefa wejścia prowadzi do holu głównego. Z holu windowego na każdej kondygnacji zapewniono niezależne wejścia do powierzchni biurowych. Każda z powierzchni zaopatrzona jest w trzon pomocniczy, w którym znajduje się toaleta (wspólna dla kobiet i mężczyzn) z aneksem kuchennym. Przestrzeń biurowa została zaprojektowana jako biura typu „open space”, z możliwością podziału na mniejsze jednostki na etapie aranżacji wnętrz przez najemców. Powierzchnia biurowa może funkcjonować także jako biuro jednoprzestrzenne, zajmujące całą kondygnację za wyjątkiem ogólnodostępnej przestrzeni hallu windowego - czytamy w opisie projektu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.