REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Hala Gwardii coraz bliżej otwarcia. Powstaje handlowe serce stolicy

  • Autor: UM Warszawa
  • 29 maj 2017 13:23
fot. UM Warszawa

Nowi gospodarze chcą przywrócić warszawskiej Hali Gwardii pierwotną funkcję targu, miejsca zakupów i rodzinnych spotkań. Będzie to jednocześnie uzupełnienie i poszerzenie obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali.

REKLAMA

– To miejsce ma ogromny potencjał. Cieszymy się, że powstanie tutaj handlowe serce stolicy ze swoim unikalnym klimatem. Zaczynamy przywracać to miejsce warszawiakom – mówił Michał Olszewski, wiceprezydent m.st. Warszawy.

Nowi najemcy chcą stworzyć tradycyjny, popularny targ z dobrej jakości żywnością oraz stoiskami kulinarnymi. Nowe miejsce na zakupowej i kulinarnej mapie Warszawy będzie odwoływać się do historii oraz czerpać inspiracje z innych podobnych obiektów na świecie, które łączą ze sobą rolę targu i miejsca kulturalno – integracyjnego, takich jak lizbońskie Mercado de Ribera czy Mercado Boqueria w Barcelonie.

–  Połączyła nas Warszawa, pasja do dobrej, zdrowej żywności i gotowania oraz wspólny pomysł, aby stworzyć popularną, tętniącą życiem przestrzeń łączącą handel świeżą dobrą żywnością z działalnością kulinarną, kulturalną oraz społeczną – mówił Robert Baj, CBR Events. Firma CBR Events, zwycięzca konkursu na krótkotrwały wynajem Hali Gwardii, chce również upamiętnić chwile triumfu polskich bokserów, którzy właśnie tu pod okiem Feliksa „Papy” Stamma zwyciężali z najlepszymi.

Współpraca z lokalnymi producentami i kupcami

Targ w Hali Gwardii ma być uzupełnieniem i poszerzeniem obecnie istniejącej oferty handlowej w okolicy hali. W okresie tymczasowego najmu nowi gospodarze Hali Gwardii przeprowadzą adaptację wnętrza. Koncepcję architektoniczną wykonała warszawska pracownia architektoniczna „Bulanda, Mucha – Architekci”. Przewiduje się ok. 100 miejsc wystawienniczych. Gospodarze Hali Gwardii zapraszają do współpracy małych producentów z Mazowsza i innych regionów Polski. Zależy im na bezpośrednich wytwórcach oraz produktach podchodzących z ekologicznych i odpowiedzialnych upraw oraz hodowli. W ofercie targowiska nie zabraknie strefy z produktami bio, żywności bezglutenowej oraz kompletnej oferty dla wielbicieli kuchni roślinnej.

Kulinarna inspiracja dla każdego

W przestrzeni hali działać ma również strefa kulinarna, w której na oczach warszawiaków gotować będą najlepsi szefowie kuchni. W menu znajdą się zdrowe, różnorodne, zróżnicowane i dostosowane do każdej kieszeni potrawy. Strefa kulinarna będzie podzielona na 20 stanowisk oraz wspólną część jadalną. Do współpracy zostaną zaproszeni doświadczeni restauratorzy i szefowie kuchni, ale także młodzi twórcy nowych koncepcji kulinarnych. W pierwszej kolejności będzie można spróbować polskiej kuchni wraz z jej regionalnymi i lokalnymi odrębnościami. Obok rodzimego menu znajdziemy też dania przybliżające europejskie trendy jak również̇ smaki orientu, obu Ameryk, Azji i Afryki. Uzupełnieniem będzie oferta kuchni roślinnej i produkty dla alergików.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY