REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 13 gru 2016 12:00
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
fot. mat. prasowe
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano
Hotel wpisany w mazurski krajobraz - tak go zaprojektowano

Mazury Hotel to projekt nawiązujący dialog z otaczającą przestrzenią, rozległym jeziorem i specyfiką tego regionu Polski - przekonują twórcy ze studia BXBstudio Bogusław Barnaś. Nam zdradzają, w jaki sposób projektowali ten obiekt.

REKLAMA

- Projektując ten budynek szukaliśmy formy, która efektywne wykorzysta potencjał działki, jej nasłonecznienie, potencjał widokowy oraz dopuszczalny metraż - opowiada Bogusław Barnaś.

Decyzja o asymetrycznym umieszczeniu korytarza w stosunku do osi budynku pozwoliła zwiększyć liczbę południowych apartamentów posiadających otwarcie widokowe na pobliskie jezioro. Wprowadzenie antresoli dla większości apartamentów hotelowych znacznie zwiększyło ich metraż oraz przestronność.  Zielone tarasy przy pokojach hotelowych podnoszą ich jakość, mieszkańcom zapewniają intymność, a dodatkowo poprawiają bilans powierzchni biologicznie czynnej na działce.

Parter obiektu został zaprojektowany w taki sposób, aby umożliwiał elastyczną aranżację pomieszczeń dla preferowanej funkcji.

- Tutaj umieściliśmy strefę wejściową z recepcją, bagażownię z zapleczem, administrację i zaplecze pracowników, sale konferencyjne, restaurację, bar, whisky room, bawialnię, zaplecze kuchenne, spa oraz toalety. Aby efektywnie wykorzystać dopuszczalny metraż obiektu, wprowadziliśmy kondygnację podziemną mieszczącą parkingi, część techniczną oraz gabinety zabiegowe spa - opowiada projektant.

Ten kilku-kondygnacyjny budynek hotelu nawiązuje stylistyką do lokalnej zabudowy Mazur, zarówno poprzez stylistykę dachu, zastosowany materiał jak również dynamiczny układ konstrukcji parteru, inspirowany tradycyjnym murem pruskim. Charakterystyczna dynamiczna linia słupów współgra kompozycyjnie z linią dachu. Czerwona cegła nawiązuje do tradycyjnego materiału budowlanego tego regionu, a poprzez różne wariacje jej ułożenia, kreuje interesującą rzeźbę fasady.

- Projektowany obiekt nawiązuje dialog z otaczającą przestrzenią, rozległym jeziorem i specyfiką tego regionu Polski. Zastosowane rozwiązania projektowe mają zapewnić mu ponadczasowość oraz korzystny proces starzenia budynku - przekonują twórcy.

Informacje o projekcie:

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Anna Hydzik, Justyna Gajda, Natalia Bryzek, David Hernandez Martin
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska
Data: 2016
Powierzchnia: 3232 mkw



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY