REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 13 sty 2017 09:01
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Wiadomosci Wrzesinskie foto Dawid Majewski
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich
Inspiracją była szpalta gazety. Zobacz nową siedzibę Wiadomości Wrzesińskich

Kształt budynku Wiadomości Wrzesińskich określony został przez jego program funkcjonalny i ograniczenia budżetowe. Tarasowo ukształtowana bryła jest odpowiedzią na potrzeby poszczególnych stref działalności wydawnictwa, a jednocześnie – dzięki redukcji powierzchni budynku umożliwiła zmniejszenie kosztów inwestycji. Za projekt nowej siedziby Wiadomości Wrzesińskich odpowiada poznańskie biuro Ultra Architects.

REKLAMA

Będący strefą publiczną parter mieści biuro obsługi klienta, salę konferencyjną z zapleczem, kawiarnię i niewielki parking z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów. Ze względu na najbardziej rozbudowany program funkcjonalny, jego powierzchnia jest największa. Z uwagi na funkcję zaś, jest on najbardziej otwartą częścią budynku – elewacja jest przeszklona i osłonięta niewielkim daszkiem, zachęcając do wejścia.

Pierwsze piętro, o nieco mniejszej powierzchni niż parter, mieścić będzie pokoje redakcji. Zaprojektowanie tej części budynku było największym wyzwaniem, musieliśmy bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia. Pierwsze to otwartość i jawność dziennikarstwa, drugie natomiast to prozaiczna sprawa związana z charakterem tej pracy. Od strony północnej usytuowane są pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny. Wszystkie te pomieszczenia mają dostęp do zewnętrznych tarasów. Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy zajmuje część południową kondygnacji. Żeby zapewnić im komfortowe warunki pracy przy komputerach, musieliśmy ograniczyć ilość światła słonecznego wpadającego do wnętrz. W tym celu zdecydowaliśmy się pokryć fasadę budynku perforowanymi ekranami przeciwsłonecznymi wykonanymi z aluminiowych paneli kompozytowych. Wzór perforacji tych paneli wycięty został według naszego projektu, a inspiracją dla niego była szpalta gazety. W ten sposób praktyczna przesłona pełni jednocześnie funkcję identyfikacji wizualnej budynku. Perforowana elewacja, która w dzień ma zapewniać ochronę przez zbyt mocnym światłem, w nocy będzie praktycznie niewidoczna. Podświetlony od środka budynek będzie więc żył do późnych godzin wieczornych, tak długo, jak długo będzie w nim trwać praca.

Najwyższe, drugie piętro biurowca, mieścić będzie studio telewizji internetowej z reżyserką, niewielki pokój gościnny oraz część techniczną. Z tarasu studia można będzie podziwiać panoramę miasta.

Dzięki uskokowemu ukształtowaniu bryły, w miejscach wycofania kolejnych kondygnacji powstały tarasy, które porośnięte będą zielenią. Stworzy ona przyjazną przestrzeń rekreacyjną, będąc jednocześnie ukłonem w stronę ekologii – zieleń tworzy naturalny filtr powietrza, a także pochłania wodę opadową, zmniejszając ilość deszczówki odprowadzanej do sieci miejskich kanałów.

 Architekci: Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski

Współpraca: Łukasz Piszczałka, Przemysław Fedorczuk, Kamila Dębińska

Realizacja: 2016

Powierzchnia: 567 mkw.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY