REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni

  • Autor: UM Gdynia - www.gdynia.pl
  • 02 sie 2019 09:00
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Fasada nawiązuje do obecnych trendów i najlepszych tradycji gdyńskiego budownictwa/ fot. Jan Ziarnicki www.gdynia.pl
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni
Jak Feniks z popiołów, czyli nowe życie biurowca w Gdyni

Dziś cieszy oko, a na nowoczesne pomieszczenia podpisano już pierwsze umowy najmu. Mowa o biurowcu przy al. Zwycięstwa 173, który wita wjeżdżających do Redłowa od strony Gdańska. Fasada została zaprojektowana zgodnie z najnowszymi trendami i nawiązuje do najlepszych tradycji gdyńskiego budownictwa, gdzie dominuje biel i światło.

REKLAMA

Minęły dwie dekady od rozpoczęcia budowy obiektu przy al. Zwycięstwa 173, który wskutek zawirowań losu przez lata szpecił trasę wlotową do Centrum od strony Gdańska i Sopotu. I nie bez powodu nazwa obiektu Fenix Office Park przywołuje legendę ptaka odradzającego się z popiołów. Dziś nieruchomość cieszy oko. Nie stałoby się to bez wytrwałości przedsiębiorcy z Gdyni – Jerzego Jankowskiego - pisze oficjalny portal miejski Gdyni.

Budowę biurowca rozpoczęto w 1999 roku. Fakt, że ze względów formalnych budynku nie odebrano, na lata zdeterminował losy inwestycji. Nad zadłużoną nieruchomością zbierały się chmury komorniczej egzekucji i inspekcji budowlanej. Budynek i otoczenie niszczały, a niezakonserwowane elementy budowy zaczęły stwarzać niebezpieczeństwo dla przypadkowych przechodniów. Sytuację uratowała w 2009 roku licytacja, którą wygrał Jerzy Jankowski, przedsiębiorca z Gdyni. Po czterech latach od rozpoczęcia budowy opartej na oczyszczonej konstrukcji szkieletowej budynek jest już gotowy i czeka na pierwszych najemców. Pomieści biura i zaplecze socjalne, a do jego budowy i wykończeń zastosowano najnowsze technologie.

– Jesteśmy w zakończonej inwestycji przy alei Zwycięstwa 173. Jej historia była długa i pełna trudności. Nieruchomość i otoczenie trzeba było uporządkować i uregulować kwestie parkingu i dojazdu. Zmieniliśmy plany co do przeznaczenia budynku. Początkowo górne piętra miała zajmować klinika. Dziś mieści przestrzeń handlowo-usługową na parterze i pomieszczenia biurowe na piętrze. Staraliśmy się, aby budynek był nowoczesny i wykonany w najnowszych technologiach, a użytkowanie było wygodne. Przestronne wnętrza dają możliwości aranżacji i dostępne są dla osób z niepełnosprawnościami. Szczególnie funkcjonalna jest szeroka długa winda, która pierwotnie miała służyć też do przewozu łóżek. Dzielnie pomagała mi moja córka, która jest architektką wnętrz. Po długich bojach ustaliliśmy nazwę budynku. Zgodnie z moją sugestią nazwaliśmy ten budynek Feniksem, bo powstał popiołów. Myślę, że teraz wygląda to elegancko i będzie doskonałą wizytówką miasta - opowiada Jerzy Jankowski.

Początkowo elewacja miała być szklana, ale wybrano bardziej funkcjonalną opcję. – Aranżując wnętrza, staraliśmy się stworzyć przestrzenie uniwersalne. Zewnętrzna elewacja początkowo miała być szklana, ale nie chcieliśmy powielać projektu sąsiedniego budynku, a ponadto chcieliśmy nawiązać do architektury gdyńskiego modernizmu, czystych białych elewacji – opowiada Agnieszka Jankowska, która z wykształcenia jest architektką wnętrz.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.