REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Jak siedzibę TVP widzą architekci z Toprojekt?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 17 wrz 2015 09:07
Jak siedzibę TVP widzą architekci z Toprojekt?
projekt konkursowy budynku dla TVP, pracownia Toprojekt
Jak siedzibę TVP widzą architekci z Toprojekt?
Jak siedzibę TVP widzą architekci z Toprojekt?
Jak siedzibę TVP widzą architekci z Toprojekt?

Pracownia Toprojekt brała udział w konkursie na nową siedzibę TVP. Konkursu nie wygrała, ale zobaczmy jak architekci z Rybnika wyobrażali sobie budynek telewizji.

REKLAMA

W projekcie architektów z Toprojekt budynek główny składa się z dwóch prostopadłościennych brył nieznacznie przesuniętych względem siebie. Południowa, pokryta czarną okładziną bryła, w dolnej partii jest całkowicie pozbawiona przeszkleń. Zasadniczo to „strefa produkcyjna” mieszcząca studia A1 i A2, pomieszczenia wsparcia studyjnego i technologii studyjnej, pomieszczenia obsługi zdjęciowej i wozów transmisyjnych. Nad nią znajduje się „strefa gorąca” (newsroom, pomieszczenia montażowe, archiwum newsowe, serwerownie, węzły teleinformatyczne itp.)

Biura wielkoprzestrzenne doświetlane są za pomocą świetlików dachowych. Dach zielony zapobiega nadmiernemu przegrzewaniu się pokrycia, stanowi również część rekreacyjną dla pracowników TAI. Blok północny o wysokości 30m jest całkowicie przeszklony, przez co pozostaje w ścisłej relacji z placem wejściowym z jednej i dachem zielonym z drugiej strony. Plac wejściowy stanowi ważną część założenia. Jest to przestrzeń o wyraźnie zdefiniowanym charakterze. Prawie na całej powierzchni plac pokryty jest drzewami, tworzącymi nad nim rodzaj baldachimu. Ażurowa dolna partia ułatwia kontakt z holem wejściowym i lokalem gastronomicznym.

Jako pewnego rodzaju eksperyment należy potraktować całkowite przeszklenie studia A1 od strony placu. Dla telewizji informacyjnej daje to szansę na interakcję z odbiorcą. Architekci wyobrazili sobie tłum kibiców na placu w tle podczas przeprowadzania wywiadu ze sportowcami po zwycięskich zawodach. Jeśli program będzie tego wymagał, bez trudu studio można zaciemnić i w pełni wyizolować.

Na podobnej zasadzie zapewniony jest również wgląd do studia A2 z antresoli ogólnodostępnego lokalu gastronomicznego przy holu. Korony drzew znajdują się w połowie wysokości budynku i niemal stykają z przeszklona ścianą. Od strony torowiska tramwajowego zieleń powinna być niższa, barierowa. Kontakt pomiędzy biurami na wyższych kondygnacjach, a placem jest filtrowany przez korony drzew.

Całość buduje atrakcyjną przestrzeń publiczną utrzymaną w duchu „telewizja bez tajemnic” nie powodując przy tym obciążeń dla normalnego funkcjonowania TAI. Wieża podniesiona została do maksymalnej wysokości dopuszczonej w planie. Na dachu znajduje się platforma technologiczna, a pod nią studio panoramiczne. Jeszcze niżej mieszczą się pomieszczenia wsparcia studyjnego, dalej kawiarnia widokowa i dodatkowe powierzchnie biurowe.

Kawiarnia i biura mogą być dostępne komunikacją pionową bezpośrednio z placu, poza główną kontrolą dostępu. Od poziomu wsparcia planu w dół wieża ma konstrukcję trzonolinową. Dzięki temu dolna partia uniesiona jest nad placem uwalniając go dla samochodów i pieszych.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY