Kameralny aparthotel ze Śnieżką w tle



PropertyDesign.pl / Anna Liszka - 09-10-2019 09:00


To była atrakcyjna działka w górskim miasteczku. W centralnej lokalizacji, tuż przy głównej drodze z pięknym widokiem na Karkonosze. Idealna lokalizacja na aparthotel. Najpierw jednak trzeba było wyburzyć stary dom towarowy i zaprojektować bryłę hotelową, która wpisałaby się w ten malowniczy krajobraz. Studio OV – A z Pragi podjęło się zaprojektowania nowej inwestycji hotelowej dla Kubík Sněžka.

Pec pod Sněžkou to niewielkie czeskie miasteczko w Karkonoszach, które od dłuższego czasu przechodzi sporą metamorfozę. Pierwotnie dominowało tu budownictwo jednorodzinne, gdzie pojedyncze domy były "porozrzucane" po całej dolinie. Z czasem pojawiły się domy wczasowe i hotele. Dziś charakter miasteczka kształtują budynki wzdłuż głównej ulicy, które mają bliski kontakt z otaczającą przyrodą, ale nie zasłaniają widoku na oryginalne zabudowania w dolinie.

Aparthotel zamiast domu towarowego

Działkę przy głównej ulicy w samym centrum miasteczka zakupił kilka lat temu inwestor Kubík Sněžka z zamiarem budowy aparthotelu "Svatý Vavřinec". Był to grunt zabudowany małym domem towarowym "Śnieżka" z lat 80. ubiegłego wieku. Długa bryła budynku ograniczała widok na dalsze zabudowania i przyrodę, zaś przestrzeń wokół nie została nie tylko w pełni wykorzystana, co była mocno zaniedbana. Decyzja zapadła, aby zburzyć stary dom towarowy i postawić na jego miejscu aparthotel z 90 apartamentami z przeznaczeniem na zakup i wynajem. Inwestor do współpracy zaprosił studio OV – A z Pragi.

Co ciekawe najpierw powstał parterowy budynek handlowy z zielonym dachem. Nad budynkiem handlowym wzniesiono cztery budynki apartamentowe różniące się od siebie wielkością i orientacją względem stron świata - co nadało dynamikę obiektom, która jest dodatkowo wzmocniona przez wznoszący się teren.

Kameralnie i po sąsiedzku

Zielony teren na dachu to półprywatna otwarta przestrzeń między budynkami aparthotelowymi. Tutaj znajduje się grill z miejscem do siedzenia, plac zabaw dla dzieci, a przestrzeń przed apartamentami służy również jako dedykowany taras dla wybranych apartamentów. Budynek ma też dwa podziemne garaże.

Parter jest wspólny i dostępny dla wszystkich gości. Wejście do aparthotelu prowadzi przez ciekawie zaprojektowaną recepcję, w której każdy może poczuć się swobodnie. Tutaj też znajduje się tak potrzebna zimową porą przechowalnia sprzętu narciarskiego, gdzie każdy właściciel apartamentu ma swój schowek na narty. Na parterze zlokalizowany jest również pokój gier dla dorosłych z symulatorem golfa 3D, pokój gier dla nastolatków, pokój gier dla dzieci, winiarnia, lobby z kominkiem i restauracja specjalizująca się w grillowanym mięsie. W parterowej części handlowej znajduje się natomiast supermarket, apteka i sklep sportowy z serwisem narciarskim i rowerowym.

Inwestor przeznaczył część apartamentów do zakupu, ale oferuje także apartamenty do wynajęcia z pełną obsługą hotelową. Wnętrza apartamentów zostało zaprojektowane w czterech stylach: glamour, Skandynawia, modern i Karkonosze.

Dane projektu: autorzy; studio ov – a, czyli Jiří Opočenský, Štěpán Valouch, współpraca: Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Jan Stibral, Františka Podzimková, Tomáš Kubelka. Inwestor: Kubík Sněžka. Lokalizacja: Pec pod Sněžkou, Czechy. Projekt: 2012-2016. Realizacja: 2017-2018. Zdjęcia: BoysPlayNice, współpraca: EDIT! - Ivan Boroš, Šimon Dočekal.

Materiały wykorzystane w projekcie: fasada drewniana czerwony cedr firmy ARA Kolín, kamienna fasada firmy Kámen Jež, okna drewniane firmy Sulko, fornir wewnętrzny dąb, świerk, sklejka Sosnowa firmy ARA Kolín i zielone dachy dostarczone przez firmy Optigrün i Roagrotex.

Produkty wykorzystane w projekcie: oświetlenie marki Hormen i Nordlu, płytki marki Archtiles i Proceram, drzwi wewnętrzne marki Sapeli, podłoga typu winyl marki Tarkett Sommer, meble marki DVD Jaroměřice i Yokla SK, wyposażenie łazienki od Sapho, Kludi, Hansgrohe i Vitra.