REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt

  • Autor: PropertyDesign.pl/realimentermassena.com
  • 07 lis 2017 08:56
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
źródło: realimentermassena.com
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt
Kiedyś dworzec, dziś miejska farma. Paryskie dzieło DGT Architects wzmaga apetyt

W stolicy Francji, w 13. dzielnicy, w ramach réinventer paris - inicjatywy mającej na celu rozwój "innowacyjnych projektów miejskich" - pracownia DGT Architects zaprojektowała "wieżyczkę" z drewna o nazwie Réalimenter Masséna, która będzie miała za zadanie promować zrównoważony cykl wytwarzania żywności.

REKLAMA

Projekt powstanie na miejscu dawnego dworca kolejowego Masséna. Prócz promocji zrównoważonego cyklu wytwarzania żywności, Réalimenter Masséna będzie służyć również jako miejsce sprzyjające zaawansowanym badaniom nad miejską agrokulturą. Jak podkreślają twórcy, będzie to centralny punkt Paryża, w którym spotykać się będą badacze, szefowie kuchni, ekonomiści żywności, specjaliści rolnictwa i zaangażowani artyści tworząc międzynarodową sieć partnerów. W budynku będą m.in. odbywać się warsztaty edukacyjne pozwalające uczestnikom dzielić się doświadczeniem i uczyć się nowych ekologicznych metod przetwórstwa żywności. Na "miejską farmę" przeznaczono 750 mkw. Całość będzie zasilana wodą opartą na zamkniętym obiegu. 

Oparty na ekologii projekt, zarówno pod względem architektonicznym, jak i programowym, maksymalnie koncentruje się na ponownym wykorzystaniu zasobów, samowystarczalności oraz na zamkniętych obiegach.

"Wieża" w całości powstanie z drewna. Budynek połączony zostanie ze starym dworcem kolejowym, który pokryje drewniany szkielet dachu. Oba obiekty zostaną otoczone tarasami, które będą układać się spiralnie. Réalimenter Masséna zostanie zwieńczone ogrodem na dachu umożliwiającym sadzenie warzyw. Projekt zakłada również stworzenie lokali mieszkalnych dla szefów kuchni, artystów i naukowców. Wiele prywatnych mieszkań zlokalizowanych w budynku będzie posiadać zintegrowaną roślinność, która rozciągnie się na szereg balkonów i tarasów.

W obiekcie znajdzie się również m.in. miejska przetwórnia konserw, ekologiczna stołówka oraz galeria sztuki ulicy.

Budynek będzie gotowy w 2018 roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY