REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Klasyka designu - biurko projektu Hansa Wegenera

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 kwi 2015 14:00
Klasyka designu - biurko projektu Hansa Wegenera
Rys. Pfleiderer. Opis: 1. Front szuflady z drewna wenge 2. Uchwyt zespolony z zamkiem, stal nierdzewna 3. Połączenie na wczepy 4. Korpus szuflady z jasnego drewna (olcha – dekor Pfleiderer) 5. Nogi ze stali nierdzewnej 6. Blat z drewna wenge
Klasyka designu - biurko projektu Hansa Wegenera
Klasyka designu - biurko projektu Hansa Wegenera
Klasyka designu - biurko projektu Hansa Wegenera

Lata '50. i '60. XX wieku to okres szczytowego rozkwitu duńskiego wzornictwa przemysłowego i jego największego wpływu na światowy design. W czasie kiedy na świecie dominowały proste, gładkie formy, duńscy projektanci z dużą swobodą łączyli je z miękkimi, organicznymi liniami.  Kamieniem milowym stało się krzesło CH 07 Hansa Wegenera czy krzesło Mrówka Ame Jacobsena.

REKLAMA

W większości tych projektów dominowało ciemne drewno o ciepłych barwach i wyraźnym usłojeniu, łączone często ze stalą lub mosiądzem.

Biurko zaprojektowane w latach '60. XX stulecia przez Hansa Wegenera dla firmy Johannesa Hansena. Mebel o wymiarach 220 x 110 x 72 cm charakteryzuje niezwykła lekkość i prostota formy, ale także pięknie wystudiowane detale. Niemal identycznym następcą tego mebla było biurko JH 810, różniące się głównie nieco innymi uchwytami zintegrowanymi z zamkami szuflad.

Boczne bryły blatu zostały bardzo precyzyjnie przemyślane pod względem proporcji. Jej kompozycję wyznaczają osie przechodzące przez środek całej bocznej bryły i lekko względem niej przesuniętej szuflady.

 

Prezentowany stół to w zasadzie prototyp seryjnie produkowanego przez Hansena w latach sześćdziesiątych XX wieku biurka JH 810. Było ono odrobinę mniejsze (190 x 94 x 69 cm). Poza tym główną różnicą w stosunku do prototypu było tu inne opracowanie uchwytu szuflad. Z prostej, rzemieślniczej formy ewoluowały one do prostszego w produkcji i wygodniejszego w montażu uchwytu zintegrowanego z zamkiem. Przesunięcie do środka wzmacnia wrażenie asymetrii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY