REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 28 sty 2020 13:21
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
CMN mat. prasowe ArchDeco
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony
Kolejny etap budowy najnowocześniejszego szpitala na Pomorzu zakończony

Na dachu budynku A Centrum Medycyny Nieinwazyjnej w Gdańsku (CMN) zawisła wiecha. Oznacza to, że zakończył się etap prac konstrukcyjnych, a inwestycja – realizowana przez Gdański Uniwersytet Medyczny (GUMed) – osiągnęła stan surowy. W ramach drugiego etapu prac powstał budynek A oraz łącznik do powstałego wcześniej Centrum Medycyny Inwazyjnej (CMI). Planowany termin oddania budynku do użytku to pierwszy kwartał 2021 r. Za projekt odpowiada pracownia Arch-Deco w Gdyni.

REKLAMA

– To już jest najnowocześniejszy szpital w Polsce, który służy najlepszej uczelni medycznej w kraju oraz mieszkańcom Pomorza – podkreślił rektor GUMed prof. Marcin Gruchała. – Kompleks stanowi unikatowe centrum naukowo-badawcze, stwarzające zupełnie nowe warunki do realizacji innowacyjnych i multidyscyplinarnych projektów z zakresu nauk medycznych.

Łączna kubatura Centrum Medycyny Nieinwazyjnej wynosi 378 009 m3, z czego budynek A to prawie 141 tysięcy m3. CMN składać się będzie w sumie z czterech budynków. Trzy z nich – budynki A, B i C, ułożono w kształt litery U i połączono trzema łącznikami z wybudowanym wcześniej Centrum Medycyny Inwazyjnej. Ostatni z obiektów kompleksu to budynek D (połączony łącznikiem z budynkiem C). Za projekt całego kompleksu CMN odpowiada gdyńska pracownia architektoniczna Arch-Deco.

Jak tłumaczy Michał Baryżewski, wiceprezes Arch-Deco: – Centrum Medycyny Inwazyjnej i Nieinwazyjnej w Gdańsku tworzą wspólnie jeden z największych obiektów szpitalnych w Europie. Ich wspólna powierzchnia to ponad 130 000 mkw.

– Szpital to ogromny kombinat – tłumaczy Zbigniew Reszka, prezes Arch-Deco. – Przy jego projektowaniu trzeba wziąć pod uwagę bardzo dużą ilość urządzeń, kanałów i instalacji… To wielkie wyzwanie dla projektantów. Ale przy pracy nad tak skomplikowanym i dużym obiektem, jakim jest CMN, oprócz spełnienia wymagań technologicznych, funkcjonalnych oraz zaprojektowania czytelnej i sprawnej komunikacji wewnętrznej, kluczowe było dla nas stworzenie przestrzeni przyjaznej dla pacjentów i personelu. Pacjent po wejściu do szpitala nie powinien mieć problemu z orientacją w przestrzeni. CMN projektowaliśmy tak, aby wejścia były dobrze doświetlone, a gabinety zabiegowe czy sale operacyjne zgrupowane i odseparowane od pokoi szpitalnych. A to wszystko przedzielone jasną, czytelną komunikacją – dodaje.

Budowa CMN została podzielona na dwa etapy. Realizacja pierwszego z nich przypadała na lata 2015-2018 i objęła budynki B, C i D. W ramach drugiego etapu powstał z kolei budynek A (lata 2018-2020).

– Od początku wychodziliśmy z założenia, że projektowany przez nas budynek musi spełniać najwyższe standardy, również w kontekście psychologii architektury – tłumaczy Michał Afeltowicz, architekt prowadzący z biura Arch-Deco. – Jak dowodzą badania, odpowiednie otoczenie wpływa na szybszą rekonwalescencję, jak również na zmniejszenie stresu u pacjentów i odwiedzających. Dzięki użyciu naturalnych materiałów, jasnej, stonowanej kolorystyki czy wprowadzeniu sztuki można wiele zyskać. W pomieszczeniach CMN zaplanowaliśmy dużo naturalnego światła, a okna zaprojektowaliśmy na takich wysokościach, aby leżąc w łóżkach pacjenci mogli obserwować to, co dzieje się na zewnątrz.



Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.