REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 08 lip 2014 13:46
Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design
fot. Vodafone Campus Dziedziniec
Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design
Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design
Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design
Kompleks biurowy Vodafone to bardzo oryginalny design

Architektura kampusu Vodafone charakteryzuję się harmonijnym designem i zastosowaniem energooszczędnych technologii. Za projekt odpowiada pracownia HPP Architekten.

REKLAMA

Z funkcjonalnego punktu widzenia nowa siedziba grupy Vodafone w Düsseldorfie to samowystarczalny kompleks. Przestrzenna organizacja, design fasad oraz różnorodne funkcje budynków wchodzących w jego skład odzwierciedlają otwartość i innowacyjność. Wizerunek inwestycji pomogły zbudować wysoko energooszczędne technologie systemowe Schüco o transparentnej estetyce.

Nad kompleksem biurowym Vodafone dominuje owalny, 19-piętrowy wieżowiec, który dla odwiedzających Düsseldorf stanowi punkt orientacyjny, widoczny na wiele kilometrów poza miastem. Wraz z przyległym, uformowanym w łuk zespołem budynków wyznacza granicę pomiędzy miastem i ruchliwym węzłem autostradowym Heerdter Dreieck.

Oryginalny obiekt z wewnętrznym placem i ogrodem stanowią całość zamkniętą tylko pod względem strukturalnym. Otwarty dla wszystkich gości dziedziniec podkreśla transparentny charakter firmy. Tą samą cechę komunikuje przeszklona konstrukcja osłony budynku. Charakterystyczne horyzontalne struktury fasad ze zintegrowaną ochroną przeciwsłoneczną w postaci wielkowymiarowych aluminiowych lameli tworzą stopniowane struktury o jednolitym wyglądzie. Harmonijny design udało się uzyskać również wewnątrz pomieszczeń, pomimo zastosowania specjalnych rozwiązań przeciwpożarowych.

Element otwartej architektury

Architektura kampusu Vodafone miała przede wszystkim odzwierciedlać otwarty charakter marki. W realizacji tej idei pracowni HPP Architekten pomógł system fasad elementowych Schüco USC 65, który pozwala na stosowanie przeszkleń o bardzo dużych formatach. Do budowy powłoki wieży oraz budynków A, B i C użyto aż 4512 modułów fasadowych z szybami przeciwsłonecznymi o neutralnej barwie, które zostały zamontowane na kondygnacjach znajdujących się powyżej parteru.

Funkcje zacieniania realizują wielkowymiarowe łamacze światła z poziomymi lamelami wykonanymi z arkuszy perforowanego metalu, które dodatkowo nadają budynkom charakterystyczny design. W części spandrelowej zamontowano okna uchylne realizujące zadania wentylacji. Instalacje zostały poprowadzone w dyskretny sposób w specjalnych kanałach wewnątrz słupów fasady. Na poziomie parteru, gdzie zostały zlokalizowane funkcje związane z handlem i gastronomią, zastosowano fasadę słupowo-ryglową gwarantującą ochronę antywłamaniową w klasie RC2 i RC3, ochronę akustyczną do 45 dB oraz bardzo dobrą termoizolacyjność Ucw=1,6 W/m2K. Idea transparencji i spójności uwidacznia się nie tylko w zewnętrznej formie budynku, lecz również w architekturze jego wnętrz.

Bezpieczne i transparentne

Na górne piętra wieżowca można się dostać windami zlokalizowanymi w sześciu oddzielnych szybach. Kondygnacje pozwalają na elastyczny układ stref, dzięki czemu mogą być swobodnie dzielone na przestrzenie o otwartym układzie pozwalającym na łatwą komunikację, a poszczególne strefy biurowe są połączone z górnymi piętrami.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY