REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 09 sie 2017 09:52
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
AQUARIUM Willa Neumanna. / fot. mat. prasowe pracowni
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?
Kompleks biurowy w Gliwicach - czy okaże się najlepszą przestrzenią Śląska?

Projekt - Aquarium Kompleks Biurowy, obejmował przebudowę Willi Neumanna w Gliwicach, powstałej w latach 20. XX wieku, na nową siedzibę Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji.  Utrzymana została historyczna estetyka i układ wnętrz obiektu. Dzieło pracowni Zalewski Architecture Group walczy o nagrodę w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego.

REKLAMA

Koncepcja zakładała dostosowanie istniejącego obiektu do funkcji biurowej, rozbudowę o nowy pawilon, pełniący rolę biura obsługi klienta, a także przeprojektowanie parkowego otoczenia willi. Za istotną wartość uznaliśmy autentyczność historycznego budynku i jego parkowego położenia. Zależało nam na tym, aby w czytelny sposób zasugerować architektoniczną ingerencję w zastany kontekst, projektując współcześnie oraz z myślą o przyszłości, mając na uwadze nowoczesną firmę, jaką jest gliwickie PWiK. Są to cechy, które chcieliśmy przez projekt zdecydowanie podkreślić. Nie jest to jednak łatwe w przypadku tradycyjnej formy willi, bez istotnej zmiany jej bryły. Aby tego uniknąć zdecydowaliśmy się na działanie odwrotne - postanowiliśmy uwypuklić historyczną formę poprzez zastosowanie koloru - w tym wypadku bieli. Białe jest więc wszystko - także dach i wnętrza, co powoduje, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle. Taki zabieg komunikuje współczesną koncepcję przebudowy. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt. Otoczenie budynku także zostało zaprojektowane w taki sposób, aby zachować charakter parku. Nawet na parkingu zachowano istniejące drzewa i zastosowano organiczne formy.

W planach jest także II etap inwestycji - obejmujący dodatkowy budynek biurowy. Nowo projektowana część będzie miała eliptyczny, „łagodny” kształt stanowiący dopełnienie historycznej formy willi. Szkło będzie odbijać otoczenie - optycznie \"dematerializować\" nowy budynek. Nowa część powstanie w niedalekiej przyszłości - jest bardzo potrzebna nie tylko Wodociągom - ale przede wszystkim mieszkańcom. Tu będzie znajdować się biuro obsługi klienta, gdzie w komfortowych warunkach będą mogli załatwić wszystkie sprawy.

Aquarium Kompleks Biurowy w Gliwicach jest jedną z realizacji zgłoszonych do konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego. Laureatów konkursu wyłonionych przez jury poznamy w październiku br., zaś głosowanie internautów trwa do końca sierpnia br.

Do 18. edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego zgłoszono 27 realizacji. Podobnie jak w roku ubiegłym nagrody i wyróżnienia przyznane zostaną w czterech kategoriach: przestrzeń publiczna, zrewitalizowana przestrzeń publiczna, obiekt użyteczności publicznej, zrewitalizowany obiekt użyteczności publicznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY