REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kompozycja Rockpanel z Centralnym Planem Mobilności Antwerpii

  • Autor: Property Design
  • 15 sty 2014 13:36
Kompozycja Rockpanel z Centralnym Planem Mobilności Antwerpii

W ramach Centralnego Planu Mobilności miasta Antwerpii 2020, na zlecenie przedsiębiorstwa komunikacji miejskiej “De Lijn” powstał nowy kompleks zajezdni, stanowiący węzeł nowych połączeń tramwajowych między centrum miasta a jego wschodnimi przedmieściami. Projekt architektoniczny jest dziełem pracowni ARCHILES z Geel (architekt projektu Steven Donne), która szukała inspiracji i materiałów m.in. w płytach Rockpanel, by zrealizować pomysł w sposób wydajny, trwały i estetyczny

REKLAMA

- Nowa zajezdnia jest obiektem przede wszystkim funkcjonalnym - twierdzi architekt Steven Donne. -Zaprojektowano ją w oparciu o konkretny plan torów. Trzeba było znaleźć przestrzeń dla 50 składów tramwajowych oraz stacji trakcyjnej. Tramwaje muszą swobodnie wjeżdżać i wyjeżdżać. Należało również uwzględnić przyszłą rozbudowę zarówno sieci torów, jak i samego budynku. W skład obiektu wchodzi duża zajezdnia, warsztat oraz biura. Naszą intencją było zaprojektowanie takiego rozwiązania, które pozwoli na efektywne wykorzystanie przestrzeni oraz będzie łatwe i oszczędne kosztowo w utrzymaniu. Zaplanowany cel udało nam się osiągnąć.

Płyty Rockpanel od samego początku stanowiły część planu architektonicznego. "ROCKPANEL tworzy swego rodzaju zasłonę wokół budynku. Giętkość płyty fasadowej umożliwiła wprowadzenie zgodnie z założeniem falującego ruchu w strukturze. Budynek wydaje się współuczestniczyć w otaczającym go ruchu pojazdów. Punktem wyjściowym projektu była dynamika tramwaju. Został on stworzony z myślą o dynamice tramwaju."

Płyty Rockpanel są zamontowane na sobie. Dzięki temu powstają eleganckie, ale swobodne linie, które dosłownie „podkreślają” przeznaczenie budynku. Na zewnętrznej części budynku stworzono specjalny element odnoszący się do logo “De Lijn”.
- W logo znajduje się ciemny punkt. Chcieliśmy go w sposób organiczny wkomponować w fasadę stosując perforacje i rozmieszczenie „łączników paneli ". W ciągu dnia różnicę w kolorach widać natychmiast. Wieczorami i nocą światło przepływa ze środka na zewnątrz, dzięki czemu widoczna jest dokładnie ta specyficzna część logo. - mówi Steven Donne, architekt.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY