REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Kraków stawia na domy kultury. Ten będzie wyjątkowy!

  • Autor: UM Kraków
  • 02 mar 2018 10:25
Kraków stawia na domy kultury. Ten będzie wyjątkowy!
Fot. Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie

Przy ul. Zakole w Nowej Hucie powstaje klub kultury „Kantorowice”. To inwestycja realizowana przez Zarząd Inwestycji Miejskich w Krakowie w ramach programu budowy osiedlowych domów kultury. Budynek wykonywany jest w tzw. technologii pasywnej i został tak zaprojektowany, by nie kolidował z rosnącymi na działce drzewami.

REKLAMA

Na os. Kantorowice trwa budowa klubu kultury. Firma Murkrak zdążyła wykonać zasadnicze prace zewnętrzne, dlatego obecnie skupia się na robotach wewnątrz nowego budynku. – Stan zaawansowania prac dla całego projektu można ocenić na 60 proc. Budynek został zadaszony, wstawione zostały okna i drzwi. Obecnie wykonawca montuje instalacje wewnętrzne, kładzione są tynki. Jak tylko pozwoli temperatura, rozpocznie się też wykańczanie elewacji zewnętrznych - mówi Mariusz Kiszka, z Zarządu Inwestycji Miejskich. Zgodnie z kontraktem, prace zakończą się w lipcu 2018 roku.

Co istotne, klub kultury w Kantorowicach powstaje w tzw. technologii pasywnej. Będzie więc to obiekt o najwyższym komforcie termicznym i wyjątkowo niskim zapotrzebowaniu na energię cieplną wynoszącym maksimum 15 kWh/m2/rok. Dla porównania, w przypadku budynku energooszczędnego to zapotrzebowanie wynosi ok. 60 kWh/m2/rok. Oznacza to, że ośrodek w Kantorowicach będzie nie tylko tani w utrzymaniu, ale też jego funkcjonowanie będzie miało znikomy wpływ na środowisko.

Klub Kultury „Kantorowice” powstaje według koncepcji architektonicznej biura Perspektywa Pracownia Projektowa. W oparciu o ten dokument, pracujący na zlecenie Miasta projektanci z biura ARCHITEKTURA PASYWNA PYSZCZEK I STELMACH zadbali nie tylko o atrakcyjną i nowoczesną bryłę budynku. Obiekt został tak zlokalizowany na działce, by nie było konieczności wycinek, czy przesadzenia drzew i krzewów tworzących ogród społeczny, założony przez mieszkańców w ramach projektu „Ogrody Nowej Huty”.

Budynek dzieli się na dwie części przestrzenne - wyższa bryła o dachu skośnym dwuspadowym, która pomieści salę wielofunkcyjną oraz bryła niższa, prostopadłościenna, w której znajdą się wszystkie pomieszczenia niezbędne dla prawidłowego działania domu kultury a więc dwie małe salki, zaplecze administracyjne, sanitarne, magazynowe i techniczne wraz z korytarzem łączącym wszystkie pomieszczenia. Wyższa część budynku posiada duże przeszklenia na południową stronę, płd.-wsch. i płd.-zach., aby pozyskać energię słoneczną. Jest to zgodne z technologią budynków pasywnych, która zakłada akumulację energii słonecznej.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY