REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 14 cze 2017 08:57
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Fot. Cordelia Ewerth and Andreas Gehrke
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa
Łapiąc wiatr w żagle - tak powstawała siedziba niemieckiego wydawnictwa

Przeprowadzony w Hamburgu program zabudowy obszarów brzegowych rzeki Łaby pod względem swojej skali - 157 hektarów - jest zjawiskiem unikatowym w świecie. Nowa, handlowo-przemysłowa dzielnica Hafen City przedłuża hamburskie śródmieście o około czterdzieści procent. Jednymi z największych obiektów tej miejskiej strefy są biurowce wydawnictwa Spiegel i Ericus-Contor.

REKLAMA

Twórcy z duńskiego biura Henning Larsen Architects razem z Höhler+Partner zdecydowali się na zaprojektowanie dwuczęściowej kompozycji budowlanej, która pełniej wyrazi jej otwartość na otaczającą przestrzeń. Skierowany w stronę miasta budynek Spiegel w naturalny sposób staje się bramą do Hafen City. Z kolei zwrócony w stronę parku Ericus-Contor obejmuje otwarty, odkryty teren zielony.

Fundamenty obu budynków wpisują się w formy zbliżone do ogromnych liter U, których ramiona obejmują obszar w kierunku którego są skierowane. Pomiędzy dwoma połączonymi skrzydłami budynku Spiegla powstała przestrzeń na kształt dziedzińca, który wąskim przejściem połączony jest z otoczeniem.

Geometryczne, wysokie na 61 metrów atrium budynku wydawnictwa Spiegel to konstrukcja na wskroś nowoczesna. Przeszklony dach dziedzińca pięknie podkreśla walory estetyczne wnętrza, ale oświetlanie korytarzy naturalnym światłem to przede wszystkim rozwiązanie proekologiczne, których we wnętrzu jest wiele.

25 tys. mkw. powierzchni podłóg w biurach wydawców, na korytarzach oraz klatkach schodowych pokrywają arkusze Slo 71. To ekologiczna tkanina dywanowa, której przędza w siedemdziesięciu procentach pochodzi z materiałów poddanych recyklingowi. Butelki PET są zbierane, sortowane i przekształcane w całkowicie przetwarzalną wykładzinę. Równie komfortową jak tradycyjna, ale o wiele przyjaźniejszą środowisku.

W całym budynku zaobserwować można stonowane, niegwałtowne przejścia z jednego zastosowanego materiału w drugi. Antracytowe podłogi, biel ścian i naturalne, drewniane dodatki, to idealnie współgrające trio, dopełniające wystrój wielu biur w budynku Spiegla. Co ciekawe, wszystkie pomieszczenia posiadają ściany działowe, których położenie może być zmienione.

Nadbrzeżne położenie budynków było inspiracją dla architektów. Zostały one zaprojektowane na wzór dwóch jasnych, białych żagli/kurtyn. Ich lekka, bo mocno przeszklona forma, kontrastuje z wyraźnie ciężką podstawą. Ekspresyjny, pełen życia charakter konstrukcji to gra z wieloma inspiracjami – lekkością statków, delikatnością białej kartki papieru czy migotliwością światła. Tego typu inspiracje widać tak na zewnątrz, jaki i w środku budowli.

- Tworząc projekty obu biurowców dużą uwagę zwracaliśmy na wdrożenia różnorakich ekologicznych rozwiązań. Chcieliśmy, aby wykorzystanie energii słonecznej i geotermalnej na potrzeby ogrzewania oraz klimatyzacji obniżyło zużycie energii elektrycznej w budynkach - mówi Klaus Troldborg, architekt i Senior Project Manager w Henning Larsen Architects.  - Zadbaliśmy o wybór ekologicznych materiałów i technologii, dzięki którym powstała zdrowa, w pełni komfortowa przestrzeń. Nasze starania zostały nagrodzone Złotym Medalem Hafen City przyznawanym budynkom przyjaznym środowisku - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE

W związku z ciszą wyborczą dodawanie komentarzy zostało tymczasowo zablokowane.



REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.