REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 01 lip 2015 10:48
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Digital One w Łodzi, fot. Libido Architekci
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi
Libido Architekci zaprojektowali nowe biuro Digital One w Łodzi

Przystępując do projektu nowej siedziby dla agencji interaktywnej Digital One, stanęliśmy przed zadaniem zaprojektowania biura wychodzącego poza korporacyjne standardy, świeżego i pobudzającego do kreatywnego myślenia - wspominają projektanci z Libido Architekci.

REKLAMA

Projektanci z Libido Architekci pracę zaczęli od dogłębnej analizy struktury firmy, sposobu jej funkcjonowania, ale również potrzeb ludzi w niej pracujących. Pytali o różne aspekty ich życia, od tych typowo zawodowych, po te związane z relacjami międzyludzki i relaksem. - Celem naszych poszukiwań było wyodrębnienie takich elementów kształtujących przestrzeń i atmosferę w biurze, które wpłyną pozytywnie na koncentrację, zadziałają stymulująco na kreatywność i efektywność, ale za razem sprawią, że miejsce pracy będzie przyjazne człowiekowi, nie tylko pod względem ergonomii, ale również pod względem estetycznym - nadmieniają.

Jak wspominają projektanci, największym wyzwaniem projektowym była w tym przypadku funkcjonalność. Bardzo liczny zespół Digital One, posiada wyraźnie wyodrębnione działy, które przez wzgląd na różny charakter pracy musiały być odizolowane od siebie akustycznie przy jednoczesnym zachowaniu cech open space, takich jak kontakt wzrokowy i łatwa komunikacja. Dodatkowo całe biuro zostało rozbite na dwa piętra. Aby pogodzić obie te idee, we wnętrzu pojawiło się dużo przeszkleń i specjalnie wydzielone akustycznie pomieszczenia, jak budynki telefoniczne oraz małe sale umożliwiające szybkie i nieformalne spotkania. - W celu pozornego oddzielenia ciągów komunikacyjnych od biurek zastosowaliśmy wiszące panele z przezroczystego poliwęglanu komorowego. Wizualnie stanowią lekką barierę przepuszczającą światło - dodają projektanci.

Poza aspektami czysto funkcjonalnymi, bardzo ważna dla architektów była sfera kreatywności, która w agencji interaktywnej jest bardzo widoczna. - Staraliśmy się tak zaprojektować przestrzeń biura, aby cała stanowiła niejako narzędzie do dalszego tworzenia - podkreślają architekci. Białe ściany, przeszklenia, wiszące panele –wszystkie te elementy są przystosowane do pisania i umożliwiają spontaniczną wymianę myśli. - Postawiliśmy również duży nacisk na alternatywne miejsca do kreatywnej pracy, niezwiązane z biurkami. Są to liczne huśtawki, podesty wyłożone sztuczną trawą, kolorowe salki spotkań i dmuchane sofy oraz poduszki - dodają. Dużą część biura zajmuje strefa relaksu, z dużym stołem pełniącym funkcje stołu jadalnianego, stołu do ping ponga, a także stołu konferencyjnego.

Pod względem estetycznym duży wpływ na wnętrze biura miał kontekst miejsca. Odnowione budynki dawnej fabryki Grohmana wpłynęły na industrialny i surowy charakter wnętrza. - Postanowiliśmy pozostawić gołe sufity z widocznymi szalunkami. Jedynie w celu poprawienia akustyki, nad biurkami zastosowaliśmy wyspy sufitowe wykonane z materiałów pochłaniających dźwięk - nadmieniają. Cała instalacja wentylacyjna i elektryczna została poprowadzona na zewnątrz podkreślając poprzemysłowy charakter miejsca. W kontraście dla surowego tła, wprowadziliśmy akcenty bardzo naturalne i kojarzące się z odpoczynkiem, w postaci prawdziwych pni brzóz, drewnianych mebli wykonanych ze sklejki brzozowej, oraz sztucznej trawy, przekornie ułożonej na ścianach i sufitach.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.