REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Maćków Pracownia Projektowa użyczyła klimatu Dubois 41

  • Autor: Property Design
  • 24 sty 2014 15:48
Maćków Pracownia Projektowa użyczyła klimatu Dubois 41
Maćków Pracownia Projektowa użyczyła klimatu Dubois 41
Maćków Pracownia Projektowa użyczyła klimatu Dubois 41

Maćków Pracownia Projektowa zaprojektował biurowiec klasy A - Dubois 41 we Wrocławiu, w dzielnicy Nadodrze. Inwestorem jest Nacarat. Łącznie, na najemców czeka 6800 mkw. powierzchni biurowej oraz 700 mkw. powierzchni usługowej do wynajęcia, w tym również przeznaczonej dla restauracji czy baru. Realizacja projektu rozpocznie się w lutym 2014 roku, a jej zakończenie w czerwcu 2016 roku.

REKLAMA

- Nadodrze jako jedna z nielicznych dzielnic Wrocławia, ale i miast Polski ma bardzo zwartą strukturę urbanistyczną, którą trzeba respektować. Ma też swój klimat, który idzie w określonym już kierunku. Nacarat jest firmą, która posiada tradycje w rewitalizacji centrów miast, która nie boi się tego, żeby działać w tkance miejskiej i nie boi się trudnych projektów – mówi Marcin Czarniak, PR Manager inwestora.

Przednia fasada i główne wejście do budynku Dubois 41 zostało podkreślone przez publiczny plac, który dodaje obiektowi miejskiego charakteru. Jego zachodnia część zwrócona jest w stronę Odry.

Budynek ma mieć 7 kondygnacji i podziemny parking na 75 miejsc. Elewacja wyłożona zostanie aluminium, szkłem i okładzinami kompozytowymi. Z myślą o cyklistach zaplanowano zewnętrzny i wewnętrzny parking rowerowy, a także szatnie i natryski.

Dubois 41 nie tylko spełnia wszystkie techniczne wymagania stawiane budynkom certyfikowanych w BREEAM (certyfikat, stosowany jako metoda oceny budynków pod kątem ich ekologiczności), co oznacza zastosowanie nowoczesnych technologii z zakresu ochrony środowiska, w tym oszczędzających energię i wodę. Budynek ma być miejscem pracy przyjaznym dla człowieka i środowiska. Wydajność i funkcjonalność były głównymi wyznacznikami podczas jego projektowania. Przestrzenie wewnątrz będą wyposażone w podwieszane sufity oraz podniesione podłogi wykończone wykładziną dywanową. O bezpieczeństwo zadba kontrola dostępu na wszystkich wejściach do budynku i na wynajmowaną powierzchnię oraz system telewizji dozorowej.

Głównym atutem inwestycji jest położenie w pobliżu centrum miasta, które gwarantuje dobry dojazd do pracy zarówno samochodem, jak i komunikacją miejską. Dubois 41 dzieli 15 minutowy spacer do wrocławskiego Rynku (800 metrów w linii prostej). W sąsiedztwie biurowca znajduje się 8 przystanków komunikacji miejskiej, które zapewniają dostęp do 7 linii tramwajowych i 10 autobusowych. W skład inwestycji, poza budynkiem biurowym i mieszkalnym, będzie też ponad 100 metrowy nabrzeżny bulwar z ławkami i drzewami oraz miejski plac.

Inwestycję zaprojektowano w taki sposób, aby nie dzielić przestrzeni przeszkodami nie do przejścia. Podstawą jest komunikacja międzyludzka. Przestrzenie prywatne i półprywatne zostały oddzielone za pomocą kształtu bryły budynku mieszkalnego. Tuż obok części mieszkalnej powstanie biurowiec Dubois 41. Budynek ma nie być jednolitą bryłą, a komfort jego użytkowania został pomyślany poprzez na przykład otwierane okna, czy kontrolę oświetlenia. W celu uniknięcia jego masywności Dubois 41 ma przesunięte względem siebie kondygnacje. Na każdej z nich znajdują się tarasy widokowe z panoramą na Odrę lub krajobraz miejski. Zaplanowano także lobby.

Budynek Dubois jest biurowcem klasy A. Spełnia wymagania klasy takie jak lokalizacja, funkcjonalność, dostępność, wyposażenie techniczne dostosowane do potrzeb najemców z grupy Business Proces Outsourcing, reprezentacyjna architektura obiektu, certyfikacja środowiskowa.

Zostaną w nim wdrożone rozwiązania standardów BREEAM, a dokładniej wyrażone poprzez zrównoważony rozwój miasta w postaci centralnej lokalizacji, dostepu do transportu publicznego, rewitalizacji terenów wcześniej zurbanizowanych. Projekt zakłada integrację biurowca z rozwojem dzielnicy oraz udział społeczny w tym procesie.

Maćków Pracownia Projektowa wymyślała koncepcję m.in. Muzeum Morskiego w Szczecinie, zagospodarowanie brzegów jeziora Ukiel w Olsztynie, domu handlowego Renoma we Wrocławiu, czy budynku biurowego Volvo Polska.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.