REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Forbo

×

Szukaj w serwisie

Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 12 lis 2014 16:25
Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem
Manufaktura w Łodzi, fot. manufaktura.com
Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem
Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem
Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem
Manufaktura z ekologicznym i inteligentnym parkingiem

Trójkondygnacyjna, kryta, konstrukcja zaoferuje łącznie blisko 20 tys. mkw. powierzchni, powiększając całkowitą liczbę miejsc postojowych w Manufakturze do 3500. W budynku zastosowano energooszczędne oświetlenie LED z elastycznym systemem sterowania, który dostosowuje się do natężenia światła słonecznego. Projekt wykonali architekci z pracowni SUD Architekt Polska, a więc ci sami, którzy zaprojektowali łódzką Manufakturę.

REKLAMA

Już niedługo Manufaktura otwiera nowy parking zapewniający 387 dodatkowych miejsc postojowych. Jedno z nich trafi w ręce zwycięzcy wielkiej loterii, która ruszyła 10 listopada. Inwestycja o wartości ponad 5 milionów euro została zrealizowana w zgodzie z najwyższymi standardami ekologicznymi. W budynku zastosowano szereg nowoczesnych rozwiązań wpływających na wygodę i bezpieczeństwo odwiedzających.

Nad każdym z nowo powstałych stanowisk, w tym 16 oznakowanymi miejscami dla osób niepełnosprawnych, a także nad drogami dojazdowymi oraz przy wjeździe zostanie umieszczony detektor z sygnalizacją optyczną informujący kierowców o liczbie wolnych miejsc. Dla wygody odwiedzających parking będzie wyposażony w windy i ruchome chodniki oraz krytą kładkę połączoną z galerią handlową. W budynku zastosowano energooszczędne oświetlenie LED z elastycznym systemem sterowania, który dostosowuje się do natężenia światła słonecznego. W pobliżu parkingu znajduje się również bezpłatna stacja ładowania samochodów elektrycznych. W ciągu 2-3 godzin pozwala ona na osiągnięcie 80 proc. naładowania, co zagwarantuje dojazd do dowolnego punktu w aglomeracji łódzkiej.

Konstrukcja, dzięki kontynuacji współpracy z pracownią SUD Architekt Polska, wpisuje się w ogólną koncepcję architektoniczną Manufaktury.

– Tworząc nowoczesną bryłę o prostej formie pozostajemy spójni z dotychczasową zabytkową przestrzenią, a także kształtem nowych budynków. Każda ze stref parkingowych ma swój określony kolor, kontrastujący z neutralną szarością surowców użytych w konstrukcji – mówi Nicolas Roques, Sud Architekt Polska.

Projekt, nawiązując do przemysłowego charakteru obiektu, bazuje na materiałach surowych, takich jak beton i stal ocynkowana, które na fasadzie łączą się z elementami roślinnymi. Bluszcz zajmie docelowo około 170 mkw. powierzchni elewacji, będąc jednocześnie przedłużeniem pasa zieleni od zachodniej części obiektu.

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY