REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]

  • Autor: Propertydesign.pl
  • 16 sty 2018 09:00
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Centrum Bocheńska fot. [winkle] grupa projektowa
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]
Miał być hotel, a powstało wyjątkowe centrum z biblioteką. To projekt [winkle]

Działka, gdzie mieści się Centrum Bocheńska przez wiele lat była zajmowana przez pustostan – nigdy nieukończony hotel, który z biegiem lat zaczynał zamieniać się w ruinę. Jednak za sprawą samorządu i warszawskiej pracowni [winkle] obiekt zyskał nowe życie.

REKLAMA

W 2015 roku Gmina Niepołomice podjęła decyzję o zakupie tego obiektu i przeznaczenie go na cele publiczne. Nową siedzibę znalazły tam poza Biblioteką Publiczną im. Tadeusza Biernata również: Powiatowy Urząd Pracy, Ochotniczy Hufiec Pracy, Centrum Karier, Pogotowie Ratunkowe, Laboratorium Aktywności Społecznych – Open Space LAS. Bliskie sąsiedztwo Ośrodka Zdrowia oraz basenu sprawiły, że przy ulicy Bocheńskiej utworzyło się małe centrum
lokalne Niepołomic.

Złożony program funkcjonalny obiektu stał się okazją do spojrzenia na otoczenie budynku jako na przestrzeń publiczną o bogatym potencjale do integracji mieszkańców odwiedzających to miejsce z bardzo różnych powodów. Poza tym zewnętrze budynku kontynuuje funkcje obecne wewnątrz budynku tworząc zewnętrzną czytelnię, miejsce spotkań i dyskusji, poczekalnię oraz foyer przestrzeni wystawowej.

Wyzwanie: nadać nową bardziej współczesną estetykę

Największym wyzwaniem projektowym dla pracowni [winkle] grupa projektowa było nadanie budynkowi nowej, bardziej współczesnej estetyki, która będzie w czytelny sposób informowała o funkcji budynku. Dobudowana została strefa wejściowa, która za pomocą cortenowej kolumnady oraz lustrzanego daszku w subtelny sposób gra z konwencją monumentalnej architektury instytucji publicznych. Wejście do przyziemia oraz na wyniesiony plac wejściowy zostały obsadzone bylinami, małymi krzewami, które izolują budynek od ulicy.

Aby osadzić budynek w jego otoczeniu w projekcie krajobrazu zdecydowano się na użycie dokładnie tych samych materiałów, które występują na fasadzie budynku – stali CorTen, stali malowanej proszkowo na kolor biały oraz thermo jesionu. Wszystkie barierki oraz płotki zostały wykończone siatką, dzięki czemu z biegiem czasu budynek powoli zarasta bluszczem, stając się coraz bardziej “związany” ze swoją działką.

Głównym gospodarzem budynku jest Biblioteka Publiczna im. Tadeusza Biernata. Wytyczne do projektu wnętrz zostały wypracowane w trakcie warsztatów projektowych zorganizowanych z inicjatywy naszego zespołu. Warsztaty były prowadzone przez zespół złożony z architektów i psychologa środowiskowego a uczestniczyli w nich pracownicy biblioteki, „mali i duzi” użytkownicy biblioteki oraz przedstawiciele gminy (radni oraz referat inwestycji). W trakcie grupowych zadań oraz dyskusji udało się wypracować szereg założeń dla nowej przestrzeni biblioteki. Dzięki obecności wszystkich stron zaangażowanych w projekt wytyczne te były respektowane na wszystkich późniejszych etapach realizacji inwestycji. Przebieg oraz efekty warsztatów zostały zebrane w formie dokumentu pdf opublikowanego na stronie biblioteki.



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY