REKLAMA
PARTNERZY PORTALU Ecophon Forbo
×

Szukaj w serwisie

Minimalistyczny projekt ukryty w lesie. Architekci z pracowni 81.waw.pl znów zaskakują

  • Autor: PropertyDesign.pl
  • 24 lip 2019 16:10
Minimalistyczny projekt ukryty w lesie. Architekci z pracowni 81.waw.pl znów zaskakują
fot. mat. 81.waw.pl
Minimalistyczny projekt ukryty w lesie. Architekci z pracowni 81.waw.pl znów zaskakują
Minimalistyczny projekt ukryty w lesie. Architekci z pracowni 81.waw.pl znów zaskakują
Minimalistyczny projekt ukryty w lesie. Architekci z pracowni 81.waw.pl znów zaskakują

To kolejny projekt warszawskich architektów z pracowni 81.waw.pl. Jego głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora było wkomponowanie budynku w otoczenie leśne, przy jednoczesnym zachowaniu minimalistycznej formy budynku.

REKLAMA

Budynek zaprojekowany został tak, aby przez nieskomplikowany wygląd „kostki” stanowił swojego rodzaju tło dla przyrody. Jego nazwa - „Dom Pień” - ma podkreślić ścisły związek z lasem. Całość ma łączyć tradycyjną formę budynku z nowoczesną formą elewacji, co stało się możliwe dzięki połączeniu drewna ze szkłem. Punktem wyjściowym dla całej konstrukcji był prostopadłościan, a rozrzeźbienie domu polegało na rozsunięciu względem siebie drewnianych narożników budynku. Ściany, które powstały po przesunięciu, zaznaczone zostały ciemnoszarym tynkiem.

Minimalistyczna elewacja

Wykorzystanie drewna w elewacji ma bezpośrednie odniesienie do otaczającego dom lasu i pełni funkcję nie tyko warstwy ochronnej budynku, ale także ozdobnej kory. Wybór tego typu materiału wiązał się z ideą inwestora o tym, by budynek stał się częścią krajobrazu i doskonale do niego pasował. Od frontu główna elewacja to nic innego, jak ukryta brama garażowa i dwa pasy okien. Całość jest zamknięta i minimalistyczna, dzięki czemu poszczególne elementy nie wysuwają się na pierwszy plan. Dwie boczne elewacje są równie surowe, a horyzontalne szare pasy ułatwiają zlokalizowanie okien. Zupełnym przeciwieństwem frontowej elewacji jest część budynku od strony ogrodu. Znajdująca się tam szklana ściana z wejściem na taras, jest jego głównym elementem. Takie rozwiązanie to nie tylko ukłon i poszanowanie otaczającej dom natury, ale również wprowadza do jego środka niesamowitą grę świateł i barw o każdej porze roku.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!


Rekomendowane dla Ciebie


DO POBRANIA





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.