REKLAMA
PARTNER PORTALU Forbo
×

Szukaj w serwisie

Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA

  • Autor: 3XA / Propertydesign.pl
  • 13 lut 2015 12:05
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Cafe Bisto Bar "Le Chef", projekt 3XA, fot. Stanisław Zajączkowski
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA
Minimalistyczny styl z żółtym motywem - Cafe Bistro Le Chef od 3XA

Cafe Bisto Bar "Le Chef" znajduje się w samym sercu Wrocławia, przy jednej z wąskich brukowanych uliczek odchodzących od rynku Starego Miasta. To urokliwe miejsce zaprojektowali architekci z 3XA.

REKLAMA

"Le Chef" to miejsce na pozór zaciszne, w sezonie wiosenno-letnim gwarne od lokali gastronomicznych ciągnących się wzdłuż całej ulicy Więziennej.

W restauracji „Le Chef”, przez właścicieli z Food Love opisywanej jednak bistro-barem, panuje wyjątkowo pyszna kuchnia fusion. I z uwagi właśnie na zamysł szefa kuchni o serwowaniu dań międzynarodowych, tworzonych przez łączenie przepisów tradycyjnych ze wszystkich zakątków świata, architekci postawili na równie uniwersalny charakter wnętrza, nie nawiązujący do żadnej z regionalnych kuchni świata.

Ogromnym atutem lokalu jest witryna ciągnąca się wzdłuż restauracji. Wewnątrz jednak nie było już tak łatwo. Le Chef to lokal dwupoziomowy o powierzchni 126 mkw. Na poziomie -1 znajduje się zaplecze i część sanitarna, natomiast na parterze - otwarta kuchnia oraz przestrzeń restauracyjno-barowa.

Wnętrze nie najszczęśliwiej podzielone było konstrukcyjnie na trzy mniejsze części, połączone jedynie wąskimi przejściami.

- Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i tym właśnie wytrychem posłużyliśmy się by z nieatrakcyjnych drzwi stworzyć bijące po oczach musztardowe opaski przejściowe, które wręcz zachęcają do przenikania do dalszych części lokalu - mówi Maciej Kowaluk, architekt z 3XA.

 Jest to jedyny kolor zastosowany we wnętrzu, pozostałe barwy są stonowane, szaro-grafitowe, posadzka w naturalnym kolorze drewna sosnowego.

W każdej z trzech części znajduje się inna strefa konsumpcyjna: strefa śniadaniowo-kawowa, restauracyjna i wieczorna strefa barowa, zachęcająca do kosztowania nietuzinkowych koktajli alkoholowych. Na końcu sali w części barowej znajduje się tafla lustra zwiększająca optycznie wnętrze oraz przedłużająca serce lokalu czyli bar. Elementy dekoracyjne przeważająco w minimalistycznym stylu w postaci jedno- i dwubarwnych poduszek czy lamp wykonanych ze słoików.

Projekt architektoniczny przygotowali architekci z 3XA w składzie: Ewa Czerny, Maciej Kowaluk, Łukasz Reszka. Wykonawcą była firma FilMir sp. z o.o. 



Rekomendowane dla Ciebie





REKLAMA

LUDZIE Z BRANŻY