Minimalizm nad Morzem Śródziemnym okiem wrocławskich architektów. Ten projekt zachwyca



PropertyDesign.pl - 05-09-2018 10:55


Projekt hiszpańskiej Villi Benissa to efekt połączenia pasji i pracy wrocławskiej pracowni architektonicznej Q2Studio, która stworzyła nad Morzem Śródziemnym minimalistyczny obiekt, składający się z wysokiej klasy materiałów wykończeniowych.

Położona na zboczu jednego ze wzgórz, w północnej części Costa Blanca, Villa Benissa to piękno, które zachwyca od pierwszego wejrzenia. Delikatność i lekkość architektury, ogromne przeszklenia zmiękczające promienie słoneczne, czy bezkres tafli wody basenu sprawiają, że rezydencja ujmuje poczuciem otwartości i przestrzeni. Synteza ciszy i niczym niezakłóconego spokoju, tworzy kojącą atmosferę miejsca, w którym jedynym ograniczeniem może być tylko wyobraźnia.

W projekcie dominuje przejrzystość oraz minimalizm. Benissa to proste formy i podstawowe kształty o niebanalnym designie. Aranżacje wnętrz łączą w sobie elementy stylu minimal, skandi i modern, dzięki czemu całość tworzy harmonijną przestrzeń do życia i wypoczynku. W prezentowanym wnętrzu dominują jasne, neutralne kolory. Wszystkie pomieszczenia zostały utrzymane w odcieniach szarości i złamanej bieli. Obiekt został zaprojektowany w sposób nieoczywisty. Budynek jest niewidoczny dla
osób, znajdujących się w okolicy, co zapewnia dyskrecję i pełną anonimowość inwestora. Od strony drogi widać zaledwie rzeźbiarską formę strefy wejściowej. Villa została zlokalizowana przy samym klifie, co sprawiło, że właściciel może podziwiać widok morza i malowniczego otoczenia tamtejszego regionu.

W obiekcie zaprojektowano duże przeszklenia, a część dzienną domu otwarto na ogród, w którym znajduje się imponująca strefa wypoczynku z ponad 90 mkw. basenem. W jednej części budynku mieszkalnego znalazła się strefa prywatna z przestrzenią dla gości z łazienką oraz garażem, a w drugiej zaś strefa dzienna z przestronną kuchnią, jadalnią, łazienką oraz odseparowaną sypialnią połączoną z garderobą. Obie strefy zostały połączone przestronnym holem i salonem. W obiekcie przewidziany został „podziemny” klub, ze strefą atrakcji oraz przeszkleniem, przez które widać wnętrze zewnętrznej części basenu.

Villa ma stanowić odskocznię od codzienności, swoisty azyl, który za milczącą fasadą kryje świetliste i otwarte wnętrza, odzwierciedlające marzenia inwestora o prywatnej strefie relaksu. Projekt to kwintesencja zmysłów - magiczne miejsce urzekające beztroską, spokojem, a przede wszystkim odwagą podążania za swoimi marzeniami.